Του Δημήτρη Καραγιώργου

Εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις στην Καρδιοχειρουργική. Οι καρδιοχειρουργοί μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και ασθενείς με πλήρως αθηρωμένα στεφανιαία αγγεία, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να υποβληθούν σε ‘μπάι πας’.

Λύση στο αδιέξοδο αυτό δίνει η λεγόμενη ‘καρδιά του κροκόδειλου’. Μιμούμενοι τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς του διάσημου ερπετού, ανοίγουν τρύπες στο μυοκάρδιο του πάσχοντος, στις οποίες εμφυτεύουν βλαστοκύτταρα. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ενώ η μέθοδος έχει εφαρμοστεί ήδη σε ασθενείς στο ‘Ερρίκος Ντυνάν’.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκαναν σήμερα ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ‘Ερρίκος Ντυνάν’ κ. Σωτήρης Πράπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Αγγείων κ. Χρήστος Παπακωνσταντίνου και η θωρακοχειρουργός κ.

Καλλιόπη Αθανασιάδη, με αφορμή το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργών Καρδιάς και Θώρακα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κω, από τις 30 Απριλίου, έως τις 3 Μαίου.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή των αρχέγονων κυττάρων (βλαστοκύτταρα) στην καρδιά, ο κ. Πράπας τόνισε ότι χορηγούνται ήδη για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως η ανεπάρκεια.

Το μέλλον – είπε – είναι η παραγωγή ιστών, δηλαδή η δημιουργία καρδιάς από την καλλιέργεια των εν λόγω κυττάρων. Δεν είναι και τόσο κοντινή η προοπτική αυτή – σημείωσε – αλλά βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο για την υλοποίησή της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]