Ένας στους είκοσι θανάτους οφείλεται στο αλκοόλ. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάθε χρόνο πεθαίνουν παγκοσμίως γύρω στα 3 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, πολλοί περισσότεροι από αυτούς που χάνουν την ζωή τους συνολικά  από τον ιό HIV AIDS, την βία και τα οδικά ατυχήματα.  

Πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οικογένειες και το περιβάλλον τους υποφέρουν από τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ που παίρνουν την μορφή βίαιων περιστατικών, τραυματισμών, ψυχικών προβλημάτων και ασθενειών όπως ο καρκίνος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα για δράση.

Ο ΠΟΥ συνδέει γύρω στις 200 ασθένειες με την κατανάλωση αλκοόλ, ανάμεσα στις οποίες είναι η κίρρωση του ήπατος και ορισμένα είδη καρκίνου. Στην 500 σελίδων έκθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η κατανάλωση αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να είναι επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η φυματίωση, ο HIV – AIDS  και οι πνευμονίες.

Τα 3 εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στο αλκοόλ, που καταγράφηκαν το 2016 αντιστοιχούν σε 5,3% όλων των θανάτων του έτους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα προκλήθηκαν 2,5% θάνατοι από οδικά δυστυχήματα, 1,8% από τον ιο HIV και 0,8% λόγω βίας.  Συνολικά υπάρχουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θετικές τάσεις, διότι ο αριθμός των θανάτων από αλκοόλ υποχώρησε τα τελευταία χρόνια.

Το 2012, για παράδειγμα, οι θάνατοι από αλκοόλ ανέρχονταν σε 3,3 εκατομμύρια Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, η αναλογία από τις ασθένειες και τους τραυματισμούς που προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ παραμένει ακόμη απαράδεκτα υψηλή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνολικά 2,3 δισεκατομμύρια  άνθρωποι καταναλώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλκοόλ, στις δε ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Δυτική πλευρά του Ατλαντικού αντιστοιχούν σε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους.

Η Ευρώπη παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ, όμως το ποσοστό τους συγκριτικά με το 2010 έπεσε σε περισσότερο από 10%. Στα 3/4 των ευρωπαϊκών χωρών υποχώρησε η κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα στη Ρωσία, την Μολδαβία και την Λευκορωσία.

Η θεαματική πτώση σημειώθηκε στην Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Vladimir Poznyak, μια πτώση που οφειλόταν στις συστάσεις του ΠΟΥ. Σε αυτό συνέβαλε η εισαγωγή μιας μέσης τιμής για την βότκα αλλά και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα βενζινάδικα.

Ρίχνοντας μια ματιά στην παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση στα επόμενα δέκα χρόνια, ειδικά στην  νοτιοδυτική Ασία, στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού και στην αμερικανική ήπειρο. Ο Poznyak. προειδοποιεί ότι ενδεχομένως θα προκύψει και αύξηση των ασθενειών και των θανάτων από αλκοόλ.

 

Πηγές:
 Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ