Eγκυες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ψυχικής νόσου μετά τον τοκετό, αναφέρει νέα έρευνα.

Σχεδόν 23% των εγκύων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου είχε αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστεί με τουλάχιστον δυο ψυχικές νόσους, όπως άγχος και κατάθλιψη, και διαταραχή χρήσης ουσιών όπως εθισμό σε οπιοειδή.

Ο κίνδυνος φάνηκε ιδιαίτερα υψηλός σε γυναίκες με νόσο του Crohn, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Gut.

Ερευνητές δήλωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για ψυχική νόσο σε ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κάνει σημαντικό το να βρούμε αν ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη ή που μόλις γέννησαν-που είναι ακριβώς αυτό που ανακάλυψαν.

Ο Eric Benchimol, του CHEO Research Institute at the University στην Οτάβα, δήλωσε ότι υπάρχει αυξημένη επίγνωση σχετικά με την ψυχική υγεία των γυναικών κατά την κύηση και μετά από αυτή. Ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται μετά τον τοκετό για γυναίκες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ιδιαίτερα τις πρώτες 90 ημέρες μετά τον τοκετό. Δεν ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο κατά την κύηση.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φλεγμονή στο έντερο μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δεν είχαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών- όπως σχιζοφρένεια ή παραισθήσεις.

Ωστόσο ο κίνδυνος φάνηκε αυξημένος σε γυναίκες με νόσο του Crohn, αλλά όχι με ελκώδη κολίτιδα.

Πηγές:
Gut.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης