Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη για την καρδιά αλλά εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης θα μπορούσε να μετριάσει μέρος της βλάβης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα καρδιακά προβλήματα είναι συνήθης παρενέργεια σε ασθενείς με καρκίνο επειδή οι αγωγές μπορούν να βλάψουν την καρδιακή λειτουργία και τη δομή της καρδιάς ή να επιταχύνουν την εμφάνιση καρδιοπάθειας, ιδιαίτερα όταν οι ασθενείς έχουν παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος συχνά μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου και ότι οι ασθενείς με καρκίνο δέχονται συχνά συμβουλές να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να μην καπνίζουν, να ασκούνται και να ελέγχουν το βάρος τους.

Η επισκόπηση δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Ο Dr. Flavio D'Ascenzi, του University of Siena, δήλωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο συχνά είναι λιγότερο ενεργητικοί από ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Ωστόσο, η άσκηση είναι αναγκαία για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο οι οποίοι ακολουθούν αγωγή, άσχετα από το είδος της.

Το είδος της άσκησης θα πρέπει να επιλέγεται με βάση ατομικά χαρακτηριστικά, δήλωσε ερευνητής.

Η σωματική δραστηριότητα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αγωγή μπορεί να αντιπαλέψει την αρνητική επίδραση των θεραπειών στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα όπως ναυτία και κούραση και να συμβάλλει στην πρόληψη μη επιθυμητών αλλαγών στο σωματικό βάρος.

 

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη