Η κατανάλωση 2 μήλων την ημέρα φάνηκε να βοηθά στη διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και να καταπολεμά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε Έλληνας ερευνητής, στο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές του University of Reading και του Fondazione Edmund Mach (FEM) Institute, μεταξύ των οποίων και ο Δr. Θανάσης Κουτσός, ανακάλυψαν ότι μήλα που ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες μείωσαν την ποσότητα ολικής και LDL χοληστερόλης και βελτίωσαν δείκτες που συνδέονται με την υγεία των αγγείων σε συμμετέχοντες που είχαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η Julie Lovegrove, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι η επίδραση εύκολης στην πράξη διατροφικής αλλαγής θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση σε σημαντικούς δείκτες καρδιακού κινδύνου.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μήλα τύπου Renetta Canada που ήταν πλούσια σε πολυφαινόλες και χυμό στην ομάδα ελέγχου.

Ενώ το ρόφημα της ομάδας ελέγχου ήταν παρόμοιο σε θερμίδες και σάκχαρα, το μήλο ολόκληρο είχε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ινών (8.5g έναντι <0.5g, αντίστοιχα) και περιεχόμενο σε πολυφαινόλες (990mg έναντι 2.5mg, αντίστοιχα).

Ο ερευνητής Δρ. Θανάσης Κουτσός, δήλωσε ότι ένα από τα σαφή ευρήματα της έρευνας είναι ότι απλές μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική επίδραση σε δείκτες καρδιακής υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]