Γερμανοί καρδιολόγοι προειδοποιούν για την πειραματική χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας, χλωροκίνη, σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη, ένα μακρολιδικό αντιβιοτικό για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριας βαρύτητας λοιμώξεων του αναπνευστικού, σε ασθενείς με COVID-19.

Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στις πρόχειρες και  "απρόσεκτες δηλώσεις" του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, ο οποίος περιέγραψε αυτή την απόπειρα θεραπείας ως "επιτυχία", παρόλο που ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ, Anthony Fauci, αντένεινε πως υπάρχουν μόνο λίγες αναφορές για την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στη μόλυνση με SARS-CoV-2, αλλά όχι σοβαρές κλινικές μελέτες, σύμφωνα με σχετική αναφορά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

Πράγματι, δεν υπάρχουν σοβαρές αναφορές για τη θεραπεία συνδυασμού χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης", τόνισε ο Thomas Meinertz από το επιστημονικό συμβούλιο του Γερμανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος. "Ξέρουμε όμως ότι καθένα από τα δύο φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθεις καρδιακές αρρυθμίες και ότι η συνδυασμένη θεραπεία των δύο φαρμάκων είναι στην πραγματικότητα απαγορευμένη".

Έπρεπε λοιπόν να δοκιμαστεί προηγουμένως σε κλινικές μελέτες. Σε σπάνιες περιπτώσεις - αλλά συχνότερα σε ασθενείς με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο - και οι δύο δραστικές ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοιλιακή μαρμαρυγή, με θανατηφόρες συνέπειες.

Ο υποκείμενος μηχανισμός είναι παρόμοιος και για τα δύο φάρμακα: μια επέκταση του διαστήματος QT και μια σχετική ηλεκτρική αστάθεια της καρδιάς (σύνδρομο Long-QT).

Αν διαπιστωθεί σε τρέχουσες κλινικές μελέτες ότι μια τέτοια συνδυαστική θεραπεία είναι αποτελεσματική, "θα πρέπει να διεξάγεται με έλεγχο παρακολούθησης EKG και εντατική ιατρική επιτήρηση", δήλωσε ο Klaus von Olshausen, πρώην επικεφαλής ιατρός του τμήματος καρδιολογίας της κλινικής "Asklepios –Altona" στο Αμβούργο.

Σε αυτή την περίπτωση, η συνδυασμένη θεραπεία και των δύο φαρμάκων θα μπορούσε να εξεταστεί παρά τους κινδύνους τους. Υπό ποιους όρους και υπό ποια εποπτεία θα πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, η προηγούμενη εμπειρία με τη θεραπεία των λοιμώξεων του COVID-19 αναφέρεται κυρίως σε χλωροκίνη ως μεμονωμένη θεραπεία. Δεν υπήρχαν αξιόπιστα κλινικά αποτελέσματα για τη συνδυασμένη θεραπεία με αζιθρομυκίνη.

Ο Meinertz πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων καρδιακών αρρυθμιών με μονοθεραπεία με χλωροκίνη - παρά τη σχετικά υψηλή δόση των 500 mg δύο φορές την ημέρα - είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι με τη συνδυασμένη θεραπεία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αναμένεται ότι πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις στον καρδιακό ρυθμό.

Η χλωροκίνη μπόρεσε να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 σε κυτταρικές καλλιέργειες. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξετάζει επί του παρόντος τις επιδράσεις σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με 10.000 συμμετέχοντες.

Στην Ισπανία, στο Lihir Medical Centre, 2.900 θετικοί ασθενείς με COVID-19 ελήφθησαν ως μέρος μελέτης χλωροκίνης σε συνδυασμό με  Darunavir / cobicistat.

Και οι γιατροί στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής στο Tübingen δοκιμάζουν το φάρμακο της ελονοσίας με εικονικό φάρμακο σε μια ομάδα ασθενών που επηρεάζονται μετρίως από το Covid-19.

Πηγές:
Αerzteblatt

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή