Η APEIRON Biologics AG με έδρα τη Βιέννη, ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση από ρυθμιστικές αρχές στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Δανία για να ξεκινήσει κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ για την ουσία  APN01 στη μάχη κατά της COVID-19.  Η ουσία APN01 είναι ανασυνδυασμένη μορφή του ενζύμου rhACE2.

Μπλοκάρει, ενδεχομένως, τη λοίμωξη κυττάρων από τον ιό και μειώνει τη βλάβη στους πνεύμονες.

Η δοκιμή φάσης II θα αντιμετωπίσει θεραπευτικά 200 σοβαρά νοσούντες από COVID-19 και οι πρώτοι ασθενείς αναμένεται να λάβουν σύντομα την ουσία.

Η ουσία  APN01 μιμείται το ένζυμο  ACE2, που χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισβάλλει στα κύτταρα. Ο ιός επικολλάται σε διαλυτό  ACE2/APN01, αντί για το ACE2 στην επιφάνεια του κυττάρου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί πια να μολύνει τα κύτταρα.

Ταυτόχρονα, το φάρμακο μειώνει τις επιβλαβείς φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους  πνεύμονες και προστατεύει από οξεία βλάβη των πνευμόνων.

Μηχανισμός

Ο CΕΟ της APEIRON Biologics AG, Peter Llewellyn - Davies, δήλωσε ότι με βάση το μοναδικό διπλό μηχανισμό της η ουσία APN01 έχει τη δυναμική να γίνει το πρώτο φάρμακο που θα εγκριθεί για την αντιμετώπιση της COVID-19 που στοχεύει συγκεκριμένα τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Στόχος η παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής επιλογής όσον αφορά την αγωγή κατά της νόσου σε σοβαρά νοσούντες από COVID-19.

Η τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή  κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ θα συγκρίνει την ουσία APN01 με placebo σε 200 ασθενείς, σε 10 μέρη στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Δανία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα