Εγκρίθηκε σήμερα η διεξαγωγή της μελέτης "Adaptive COVID-19 Treatment Trial" (αρ. Πρ. DMID: 20-0006) και στη Ελλάδα.

Πρόκειται για μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά - τυφλή, με ομάδα ελέγχου δοκιμή για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19.

Η μελέτη είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκοσμίως. Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες εγκρίνεται η διεξαγωγή της.

Ήδη, η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και χορηγός για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Σε αυτό το στάδιο, θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν" με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου

Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό

Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος "Η Σωτηρία", με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κουλούρη

Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη.