Η Novo Nordisk ανακοίνωσε τα κύρια αποτελέσματα από την μελέτη STEP 4, την πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμή φάσης 3α στο πρόγραμμα STEP. Το STEP 4 είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, πολυκεντρική, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, δοκιμή απόσυρσης που διερευνά τη διαρκή διαχείριση βάρους με το semaglutide έναντι εικονικού φαρμάκου. Η δοκιμή των 68 εβδομάδων διερεύνησε την επίδραση του υποδόριου (sc)  Semaglutide μία φορά την εβδομάδα 2,4 mg  σε 902 άτομα με παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος, με συννοσηρότητες. Μετά την περίοδο 20 εβδομάδων, τα 803 άτομα που έφτασαν στη στοχευμένη δόση semaglutide 2,4 mg είχαν μειώσει το μέσο σωματικό τους βάρος από 107,2 kg σε 96,1 kg και τυχαιοποιήθηκαν σε συνεχιζόμενη θεραπεία είτε  μία φορά την εβδομάδα με sc semaglutide 2,4 mg ή με εικονικό φάρμακο για 48 εβδομάδες.

Η δοκιμή πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο αποδεικνύοντας ότι σε όλα τα άτομα που τυχαιοποιήθηκαν, η συνέχιση της θεραπείας με sc semaglutide για 48 εβδομάδες (μετά την περίοδο εκτέλεσης) οδήγησε σε μια επιπλέον μέση απώλεια βάρους 7,9%, από ένα μέσο βασικό βάρος σώματος με τυχαιοποίηση 96,1 kg, ενώ τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο ανέκτησαν το 6,9% του σωματικού βάρους. Η διαφορά θεραπείας ήταν στατιστικά σημαντική. Άτομα που έλαβαν το semaglutide (2,4 mg) για 68 εβδομάδες πέτυχαν συνολική απώλεια βάρους 17,4%.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των ατόμων που έλαβαν sc semaglutide 2,4 mg ήταν γαστρεντερικά επεισόδια, ενώ τα περισσότερα συμβάντα ήταν παροδικά και ήπια ή μέτρια σε σοβαρότητα.

«Η επίτευξη παρατεταμένης απώλειας βάρους χωρίς ιατρική θεραπεία είναι γνωστό ότι είναι πολύ δύσκολη. Το STEP 4 δείχνει ότι τα άτομα που συνεχίζουν τη θεραπεία με semaglutide πέτυχαν μια περαιτέρω σημαντική απώλεια βάρους, ενώ οι άνθρωποι που άλλαζαν σε εικονικό φάρμακο, από την άλλη πλευρά, ανέκτησαν σημαντικό βάρος», δήλωσε η Mads Krogsgaard Thomsen, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής επιστημονική διευθύντρια της Novo Nordisk και συνεχίζει, "αυτό τονίζει ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί συνεχή θεραπεία και ανυπομονούμε να μοιραστούμε επιπρόσθετα αποτελέσματα από το τρέχον πρόγραμμα STEP".

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί μακροχρόνια αντιμετώπιση. Συνδέεται με πολλές σοβαρές συνέπειες στην υγεία και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι πολλές και περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, αποφρακτική άπνοια ύπνου, χρόνια νεφρική νόσο, ηπατική νόσο και καρκίνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα