Πακέτο νέων μέτρων για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, τη μείωση του σχετικού φόρτου για το σύστημα υγείας NHS και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κοινού στην COVID-19, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αγγλίας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των ενηλίκων στην Αγγλία είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία, ένα στα τρία παιδιά εγκαταλείπουν το δημοτικό σχολείο όντας υπέρβαρα ή παχύσαρκα και οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία κοστίζουν στο NHS περίπου 6 δισ. λίρες το χρόνο. Την ίδια στιγμή, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την επιβίωση από την COVID-19, καθώς οι παχύσαρκοι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό.

Η διαβίωση με υπερβολικό βάρος θέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου από  COVID-19, με τον κίνδυνο να αυξάνεται σημαντικά όταν ο ΔΜΣ αυξάνεται, τόνισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τελευταίας, σχεδόν το 8% των ασθενών που νοσούν με COVID-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι παχύσαρκοι, σε σύγκριση με το 2,9% του γενικού πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στα νέα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

  • Η απαγόρευση των διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων - νέοι νόμοι θα απαγορεύσουν τη διαφήμιση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι (HFSS) στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο πριν από τις 21:00 όταν τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τις δουν. Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει επίσης μια νέα σύντομη διαβούλευση σχετικά με το εάν η απαγόρευση των διαδικτυακών διαφημίσεων για το HFSS, θα πρέπει να ισχύει ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Η κίνηση ακολουθεί την ανάλυση που δημοσίευσε το Cancer Research UK, δείχνοντας ότι το 47,6% όλων των διαφημίσεων τροφίμων που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα σε τηλεοπτικά κανάλια αφορούσαν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, οι οποίες είναι περισσότερες κατά 60% σε ώρες υψηλής τηλεθέασης από παιδιά μεταξύ 6.00 έως 9.00μμ.
  • Τερματισμός των προωθήσεων BOGOF - η νέα νομοθεσία θα περιορίσει την προώθηση τροφίμων -με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη- με  προσφορές «αγοράστε ένα και το άλλο ένα είναι δωρεάν». Θα υπάρξει επίσης απαγόρευση της τοποθέτησης αυτών των αντικειμένων σε εμφανείς τοποθεσίες σε καταστήματα, όπως στα ταμεία και στις εισόδους, καθώς και στο διαδίκτυο. Μια έρευνα του 2018 δείχνει ότι περίπου το 43% όλων των προϊόντων τροφίμων και ποτών που βρίσκονται σε εξέχουσες περιοχές ήταν για ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, σε σύγκριση με μόλις 1% για υγιεινά είδη. Τα καταστήματα θα ενθαρρυνθούν να προωθήσουν πιο υγιεινές επιλογές και να προσφέρουν περισσότερες εκπτώσεις σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά.
  • Επισήμανση θερμίδων - οι νέοι νόμοι θα απαιτούν μεγάλα εστιατόρια, καφετέριες και πιάτα με περισσότερους από 250 υπαλλήλους  να προσθέσουν ετικέτες θερμίδων στα τρόφιμα που πωλούν. Η έρευνα δείχνει ότι το φαγητό εκτός σπιτιού γίνεται πιο συνηθισμένο, ιδίως μεταξύ των οικογενειών, με το 75% των ανθρώπων να επισκέπτονται ένα εστιατόριο, γρήγορο φαγητό ή να λαμβάνουν πακέτο κατά την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με το 69% του 2010. Ωστόσο, συχνά λείπουν πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες και η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου 200 περισσότερες θερμίδες την ημέρα εάν τρώνε έξω σε σύγκριση με τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι.
  • Επισήμανση θερμίδων αλκοόλης - η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους νέες διαβουλεύσεις σχετικά με τα σχέδια παροχής επισήμανσης θερμίδων για το αλκοόλ. Εκτιμάται ότι η κατανάλωση αλκοόλ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% της πρόσληψης θερμίδων όσων πίνουν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία του κοινού (80%) δεν γνωρίζει την περιεκτικότητα σε θερμίδες των κοινών ποτών.
  • Επέκταση υπηρεσιών NHS - οι υπηρεσίες διαχείρισης βάρους πρέπει να επεκταθούν για να αυξήσουν την υποστήριξη για όσους χρειάζονται να χάσουν βάρος. Αυτό θα περιλαμβάνει περισσότερες εφαρμογές αυτοφροντίδας και διαδικτυακά εργαλεία για άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και επιτάχυνση του προγράμματος πρόληψης του διαβήτη. Επίσης, από το 2021, θα δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία θα λάβουν υποστήριξη για την απώλεια βάρους και το προσωπικό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα έχει επίσης την ευκαιρία να εξελιχθεί σε έναν «υγιή προπονητής βάρους» μέσω της εκπαίδευσης που παρέχεται από τη Δημόσια Υγεία της χώρας.
  • Διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας -  Η έρευνα δείχνει ότι όσοι κοιτάζουν τη συσκευασία διατροφικής σήμανσης έχουν πιο υγιεινά καλάθια αγορών.

«Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από κορωνοϊό - οπότε είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβουμε δράση για την παχυσαρκία για να προστατεύσουμε το NHS και να βελτιώσουμε την υγεία του έθνους μας», πρόσθεσε ο υπουργός υγείας Matt Hancock.

 

 

 

 

         

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο