Άγχος και κατάθλιψη ήταν διαδεδομένα στα lockdown την άνοιξη, λόγω- εν μέρει- της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας, έδειξαν 2 έρευνες που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Στην πρώτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, το 42% των διδύμων ανέφεραν μείωση της σωματικής δραστηριότητας τον Μάρτιο το πρώτο διάστημα της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με γενετικούς και κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει σε αυξημένα επίπεδά στρες μεταξύ των διδύμων αλλά το αυξημένο άγχος μεταξύ των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσε να αποδοθεί άμεσα στη μειωμένη τους σωματική δραστηριότητα, δήλωσαν ερευνητές.

Στη δεύτερη έρευνα του U.S. Centers for Disease Control and Prevention, το 41% των συμμετεχόντων ανέφερε τουλάχιστον μια αρνητική κατάσταση ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς που συνδεόταν με την πανδημία.

Ακόμα ένα 31% έδειξαν ότι είχαν συμπτώματα άγχους ή καταθλιπτική διαταραχή και το 26% είχαν συμπτώματα διαταραχής σχετικής με τραύμα ή στρες.

Επιπλέον, το 11% όσων απάντησαν δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί σοβαρά την αυτοκτονία τις 30 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Και οι δυο έρευνες συνέδεσαν την αύξηση των θεμάτων ψυχικής υγείας με αυξημένη κοινωνική  αποστασιοποίηση λόγω της COVID-19 και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ερευνητές του Washington State University έκαναν online έρευνα σε σχεδόν 4,000 διδύμους μεταξύ 26ης Μαρτίου και 5ης Απρίλιου.

Περισσότερα ζεύγη διδύμων ανέφεραν μείωση των επιπέδων άσκησης (42%) σε σχέση με όσους δεν ανέφεραν αλλαγή (31%) ή αυξημένα επίπεδα (27%).

Όσοι εμφάνισαν μείωση της σωματικής δραστηριότητας είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα στρες.

Ωστόσο, μέρος της σχέσης θα μπορούσε ενδεχομένως να συνδέεται με γενετικούς και κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ των διδύμων.

Τα ευρήματα του CDC βασίζονται σε έρευνα μεταξύ 24ης και 30ης Ιουνίου, που περιέλαβε απαντήσεις από σχεδόν 5.500 ενηλίκους. Το ποσοστό αυτών που ανέφεραν ότι σκεφτόντουσαν την αυτοκτονία ήταν υψηλότερο μεταξύ των νέων ενηλίκων (26%) και όσων ήταν αναγκαίο να εργάζονται (22%).

Το 13% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι άρχισαν ή αύξησαν τη χρήση ουσιών για να αντιμετωπίσουν το στρες της πανδημίας σύμφωνα με το CDC.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι αυξημένες αναφορές για αρνητικές καταστάσεις ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς που συνδέονται με την πανδημία, υπογραμμίζουν τη μεγάλη επίδραση που είχε ο κορωνοϊός σε ανθρώπους με καταστάσεις ψυχικής υγείας.

 

Πηγές:
CDC
PLOS ONE,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024