Πολύ μικρότερη φαίνεται ότι είναι η συνύπαρξη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με SARS-CoV-2 σε σχέση με τις πρώτες αναφορές από μελέτες στην Κίνα, σημαντική για την μετάδοση και κατά συνέπεια την προστασία είναι η παραμονή του ιού στον αέρα για αρκετή ώρα ενώ σημαντική συζήτηση γίνεται για την συμμετοχή του γαστρεντερικού που πολλές φορές δρα ως Δούρειος ίππος σε νευρολογικά και ανοσολογικά νοσήματα. Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ειδική τράπεζα COVID στις εργασίες  του 31ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νευρολογίας το οποίο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στην τράπεζα συμμετείχε ο καθηγητής Σ Τσιόδρας συνοψίζοντας τις τελευταίες επιδημιολογικές και θεραπευτικές εξελίξεις για τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην πατρίδα μας και παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι νευρολογικές επιπλοκές της νόσου από τα Νευροανοσολογικά δεδομένα έως την Αγγειακή Νευρολογία. Συζητήθηκαν πρακτικά θέματα και η προσαρμογή των πρωτοκόλλων διαχείρισης των νευρολογικών ασθενών σε κέντρα αναφοράς για τη νόσο.

Το ΔΣ της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και σεβασμό σε συναδέλφους, συνεργάτες και τις συστάσεις της Ελληνικής Πολιτείας λόγω της πανδημίας του COVID-19 προχώρησε στο τόλμημα μιας εξαιρετικά μεγάλης διοργάνωσης διαδικτυακά με συνεχή ζωντανή μετάδοση από κεντρικό στούντιο σε μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών που στήθηκε με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές. Η μετάδοση υψηλής ευκρίνειας με μία ιδιαίτερα εργονομική πλατφόρμα ήταν εξαιρετική για τους 1100 συνέδρους που δήλωσαν συμμετοχή.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε ο Γεν Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ Α. Κυριαζής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ανάπτυξη της Ιατρικής της Ακριβείας στην Ελλάδα και όσον αφορά τη Νευρολογία, στην   Εμβληματική Δράση: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων της ΓΓΕΤ. Η «Νευρολογία της Ακριβείας» αποτέλεσε θέμα της Εναρκτήριας διάλεξης από τον Πρόεδρο της ΕΝΕ, Καθηγητή Ν. Γρηγοριάδη τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες των Νευρολογικών νόσων και τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον η διάγνωση και θεραπεία τους με όρους «Ιατρικής της Ακριβείας».

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι τελευταίες διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις σε πολλά θέματα της Νευρολογίας.

Στο πεδίο των Aγγειακών Eγκεφαλικών Eπεισοδίων (AEE) οι τελευταίες εξελίξεις στις νέες θεραπείες στην οξεία φάση αναδεικνύουν περισσότερες επιλογές στην ενδοφλέβια θρομβολυση καθώς αναμένονται και οι τυχαιοποιημενες κλινικες μελετες φάσης ΙΙΙ της τενεκτεπλασης. Φαίνεται σήμερα να είναι λιγότερα τα κριτήρια αποκλεισμού και οι αντενδείξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του χρονικού παραθύρου με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων. Αυτό σημαίνει πιθανό όφελος για μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που είναι σημαντικό να προσέρχονται άμεσα στο νοσοκομείο με το πρώτο σύμπτωμα όταν ιδιαίτερα νιώσουν αιφνίδια αδυναμία στο χέρι τους, διαταραχή στην ομιλία ή στραβώσει το πρόσωπό τους (Χέρι-Ομιλία-Πρόσωπο= Ασθενοφόρο : ΧΟΠΑ). 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα θέματα για την Κεφαλαλγία καθώς αφορά ένα σημαντικό τμήμα του γενικού πληθυσμού. Συζητήθηκαν ειδικές καταστάσεις όπως η νευραλγία και η ημικρανική κατάσταση δηλαδή εμμένουσες κρίσεις ημικρανίες καθώς και οι νέες θεραπείες που έρχονται.

Νέες προκλήσεις και λύσεις στην θεραπεία της γενικευμένης Eπιληψίας αναφέρθηκαν στην σχετική τράπεζα, ενώ στον Τομέα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης  (ΠΣ) επικαιροποιήθηκε η γνώση για την ανοσοπαθογένεια της νόσου και τη θεραπευτική της αντιμετώπιση. Στο σύνολο σχεδόν των συνεδριάσεων για την ΠΣ, μέρος της συζήτησης που αναπτύχθηκε αφορούσε την επιτυχή και ασφαλή διαχείριση της νόσου σε συνθήκες πανδημίας COVID 19.

Σε κλινικό φροντιστήριο συζητήθηκε η διαχείριση των περιστατικών με Άνοια στην καθημερινή κλινική πρακτική καθώς η μεγάλη αύξηση των περιστατικών την καθιστούν θέμα που αφορά σήμερα σχεδόν κάθε οικογένεια. Στην τράπεζα των κινητικών διαταραχών συζητήθηκαν εκτενώς πρόδρομες μορφές στην Νόσο Πάρκινσον και εξωπυραμιδικά νοσήματα. Συζητήθηκαν επίσης ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην άνοια και θέματα που άπτονται ταυτόχρονα της νευρολογίας και της ψυχιατρικής όπως επιληπτικές και ψυχογενείς κρίσεις, ψυχιατρική διαχείριση σε παιδιά με χρόνια νευρολογικά νοσήματα καθώς και η κινητοποίηση για δημιουργία ομάδων και οργανισμών υποστήριξης. Ιδιαίτερα στο θέμα κατάθλιψη και άνοια τονίσθηκε η προσοχή που πρέπει να δίνεται ιδιαίτερα σε ασθενείς που εμφανίζουν κατάθλιψη αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πρώτα στάδια άνοιας. Σε ειδική τράπεζα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης συζητήθηκε η αξία της συστηματικής θεραπείας αποκατάστασης σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα. Με την συνεργασία του Επιστημονικού Τομέα Νευρολογικής Νοσηλευτικής της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος συζητήθηκε ο ειδικότερος ρόλος του νοσηλευτή σε ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα.

Ιδιαίτερη θέση είχαν και πιο εξειδικευμένα θέματα στο χώρο της Νευρολογίας όπως οι παραπρωτειναιμικές πολυνευροπάθειες, η αντι-MOG εγκεφαλίτιδα, οι σύγχρονες εφαρμογές της νευρογενετικής, τα νευροδερματικά νσοήματα, η παρουσίαση σχεδίου  ανάπτυξης ειδικών νευρολογικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ειδικά φροντιστήρια για τα εργαστήρια της Νευρολογίας όπως Ηλεκτροεγκεφαλογραφία, Ηλεκτρονευρογραφία, Νευρουπερηχογραφία. Σημαντικός αριθμός νέων συναδέλφων παρουσίασε ενδιαφέροντα περιστατικά για τα οποία ακολούθησαν συζητήσεις που κράτησαν σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε καιρούς πανδημίας η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στον χώρο είναι σημαντική ώστε οι ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα να έχουν το μέγιστο όφελος από τους ιατρούς τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management