Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ιστορικό διαταραχής μετατραυματικού στρες είχαν μέχρι 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ανθρώπους που δεν τη βίωσαν.

Η Dr. Vasiliki Orgeta, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει σημαντικές νέες ενδείξεις του πώς τραυματικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου και πώς η μακροπρόθεσμη επίδραση του τραύματος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους, αυξάνοντας την ευαλωτότητα  στη νοητική εξασθένηση και την άνοια.

Η ερευνήτρια, δήλωσε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες φαίνεται συχνή σε ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν για COVID-19,  παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η διάγνωσή της, δεν αντιμετωπίζεται, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές  συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 13 έρευνες από 4 ηπείρους, που περιέλαβαν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στοιχεία από 8 έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με τη διαταραχή είχαν 61% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας έως 17 χρόνια αργότερα.

Όταν εξετάστηκαν στοιχεία 2 ερευνών που χρησιμοποίησαν άλλες μεθόδους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαταραχή συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ο κίνδυνος άνοιας σε ανθρώπους με τη διαταραχή ήταν υπερδιπλάσιος στο γενικό πληθυσμό έναντι βετεράνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry.

 

Πηγές:
British Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινά δώρα και ευχές για μικρούς ασθενείς στο "Παπαγεωργίου"
Διαμαρτυρία ΠΦΣ για μη ένταξη των φαρμακείων στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στην περιεμμηνόπαυση [μελέτη]