Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μία από τις βασικότερες συνέπειες της πανδημίας ήταν και εξακολουθούν να είναι οι απώλειες στα εισοδήματα των πολιτών. Η ανεργία, οι μειωμένες ώρες απασχόλησης, η απαγόρευση λειτουργίας γραφείων και  επιχειρήσεων οδήγησαν τις κυβερνήσεις στο να ξεκινήσουν προσπάθειες υποστήριξης των χαμένων εισοδημάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα από την εργασία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, μειώθηκαν 3,5 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας  μεταβολή -10,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετές κυβερνήσεις, όπως της Βενεζουέλας, της Συρίας, της Λευκορωσίας, του Μπαγκλαντές και της Καμπότζης δεν παρείχαν την υποστήριξη που έπρεπε για την κάλυψη των χαμένων εισοδημάτων.  Πρόκειται για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Με βάση μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι χώρες μεσαίου εισοδήματος είδαν τις υψηλότερες απώλειες εισοδήματος, φτάνοντας το 15,1% από το 2019.
Στην πραγματικότητα, εκτιμάται από τη ΔΟΕ ότι οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα πρέπει να εισπράξουν επιπλέον 982 δισ. δολ. στις οικονομίες τους για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο δημοσιονομικής τόνωσης με τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Κάποιες άλλες κυβερνήσεις, όπως στη Νότιο Αφρική, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ταϋλάνδη και την Αυστραλία παρείχαν βοήθεια αλλά και πάλι κάλυψαν λιγότερο από το   50% των χαμένων μισθών. Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας της Νότιας Αφρικής ήταν το υψηλότερο στον κόσμο με 37,0% το 2020, έναντι 28,7% το 2019. Παρά το γεγονός ότι είχε ένα από τα αυστηρότερα lockdown, η χώρα δεν μπόρεσε να επιβραδύνει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ή την απώλεια θέσεων εργασίας. Τώρα, η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει μια άλλη απειλή, καθώς ένα νέο στέλεχος του κορωνοιού έχει εμφανιστεί στη χώρα.
Οι πιο υποστηρικτικές κυβερνήσεις που ευτυχώς ήταν οι περισσότερες, παρείχαν στους πολίτες περισσότερο από το 50% του χαμένου εισοδήματός τους. Σε αυτές συγκαταλέγονται ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία κ.α
Περιφερειακά, η Αμερική είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο, σύμφωνα με τη ΔΟΕ. Η περιοχή παρουσίασε 12,1% πτώση στο εισόδημα εργασίας το 2020 σε σύγκριση με το 2019, αποκαλύπτοντας την ανάγκη για ευρεία υποστήριξη των εισοδημάτων.

Η ανεργία των ΗΠΑ αυξήθηκε από 3,7% σε 8,9% μεταξύ 2019 και 2020. Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά παρείχε υποστήριξη με τη μορφή του νόμου CARES , η πολιτική απάντηση επεκτάθηκε πρόσφατα μέσω της πιο πρόσφατης συμφωνίας αρωγής ύψους 900 δισ. δολαρίων.

 

Πηγές:
https://www.visualcapitalist.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη