Έρευνα Βρετανών επιστημόνων αποκάλυψε ότι πολλά ερυθρά και λευκά κρασιά που παράγονται στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ελληνικά- περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα μετάλλων.

Οι καθηγητές Declan Naughton και Dr Andrea Petróczi του Πανεπιστημίου Kingston στο Λονδίνο υπολόγισαν τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας τον δείκτη THQ, για την παρουσία 7 ιόντων μετάλλου σε κρασιά 15 χωρών της Ευρώπης, Νότιας Αμερικής και Μέσης Ανατολής.

Η τιμή αυτή αποτελεί δείκτη κινδύνου με βάση άνω όρια ασφαλείας και σχετίζεται με μακρόχρονη έκθεση σε χημικές ουσίες. Μια τιμή 1.0 ή χαμηλότερη θεωρείται ασφαλής, ενώ πάνω από 1.0 θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη. Τα ιόντα μετάλλων ήταν το βανάδιο, το χρώμιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και το νίκελ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα κρασιά που ελέγχθηκαν είχαν THQ μεταξύ 50 και 200 ανά ποτήρι, ενώ ορισμένα έφταναν στο 350. Κρασιά από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία περιείχαν τα υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων, πάνω από 350.

Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία είχαν τιμή πάνω από 100. Ιταλία, Βραζιλία και Αργεντινή ήταν οι μόνες χώρες από τις 15 που εξετάστηκαν, των οποίων τα κρασιά είχαν THQ 1.0 ή λιγότερο.

Η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασί θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν ότι υπάρχει σημαντική ανησυχία για την υγεία ανθρώπων που καταναλώνουν ένα ποτήρι 250 ml καθημερινά.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα αμφισβητούν ενδεχομένως τη γνωστή άποψη σχετικά με τα οφέλη του κόκκινου κρασιού στην υγεία: ότι η καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή, κόκκινου κρασιού προστατεύει από καρδιακή προσβολή λόγω των αντιοξειδωτικών.

Ωστόσο, η ανακάλυψη επικίνδυνων επιπέδων ιόντων μετάλλου οδηγεί σε ερωτηματικά σχετικά με τον προστατευτικό ρόλο του κόκκινου κρασιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα