Η πρόσθεση ξηρών καρπών στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να προσδίδει επιπλέον όφελος στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα Ισπανών ερευνητών.

Μια μερίδα ξηρών καρπών καθημερνά βοήθησε ομάδα ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας να ελέγξει το μεταβολικό της σύνδρομο, μια ομάδα σχετικών διαταραχών όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση και το υψηλό σάκχαρο, σύμφωνα με τον Jordi Salas-Salvado του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili στην Ισπανία.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’ δείχνουν ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς είναι χρήσιμο εργαλείο στον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες ενδείξεις για τα οφέλη της μεσογειακή διατροφής στην υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, άσθματος και άλλων παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.224 ανθρώπους στην Ισπανία, ηλικίας 55 έως 80 ετών, που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Μια ομάδα έλαβε συμβουλή για διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ δυο άλλες ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.

Η μια από αυτές κατανάλωνε ένα επιπλέον λίτρο ελαιόλαδου την εβδομάδα και η άλλη 30 γραμμάρια ανάμικτων ξηρών καρπών καθημερινά.

Στην έναρξη της έρευνας, σχεδόν τα δυο τρίτα των αντρών και γυναικών πληρούσαν τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο αλλά μετά από ένα χρόνο η κατάσταση μειώθηκε κατά 14% σε αυτούς που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς έναντι 7% αυτών που κατανάλωναν ελαιόλαδο και 2% της ομάδας ελέγχου που ακολουθούσε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως ίνες, ποτάσσιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, όπως και υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών παρόμοιων με το ελαιόλαδο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’ .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!