Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Ανάπτυξης και φαρμακοποιοί, με αφορμή την επικείμενη απελευθέρωση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης (αριστερά) επιμένει στην απελευθέρωση της τιμής, αλλά και των σημείων πώλησής τους, όπως τα σούπερ – μάρκετ.

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τη διαφωνία τους, θεωρώντας ότι η απελευθέρωση θα προκαλέσει υπερκατανάλωση και κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Ανάλογες απόψεις εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Δημήτρης Λιντζέρης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε σε συνάντηση τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη (δεξιά) και το προεδρείο του Συλλόγου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται το απόγευμα της Πέμπτης, προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.

Δέσμευση

Από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ αποτελεί δέσμευση της χώρας μας έναντι της τρόικας.

Θεωρείται ότι το μέτρο εντάσσεται σε μία σειρά άλλων παρεμβάσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην απελευθέρωση της αγοράς και τη μείωση των τιμών.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για εμμονή του υπουργού Ανάπτυξης.

Θεωρούν ότι το μέτρο οδηγεί σε καταστροφή 12.000 φαρμακεία και 30.000 οικογένειες που ζουν γύρω από αυτά, ευνοώντας και ενισχύοντας τέσσερις ή πέντε αλυσίδες σούπερ – μάρκετ.

Ο κ. Θεοδοσιάδης αναρωτιέται εάν το υπουργείο Ανάπτυξης είναι κράτος εν κράτει και εάν δικαιούται να αγνοεί το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και τον κατ΄ εξοχήν επιστημονικό κρατικό φορέα που είναι ο ΕΟΦ.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;