Η προετοιμασία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης της γρίπης, ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή - όπως κάθε χρόνο - το πρόγραμμα αντιγριπικού εμβολιασμού. 

Το σοβαρό αυτό ζήτημα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Επίσης, συζητήθηκαν και άλλα εξίσου σοβαρά θέματα που αφορούν την ελονοσία και γενικότερα τη Δημόσια Υγεία, τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, τον ΕΟΠΥΥ και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας στα θέματα Δημόσιας Υγείας, δηλώνοντας ότι θεωρεί τον Π.Ι.Σ. ως τον κυρίαρχο θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σε θέματα υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα 65 κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα και με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ της 11ης Αυγούστου 2016. Απ’ αυτά, τα 61 είναι εισαγόμενα και τα 4 με ενδείξεις ενδογενούς προέλευσης. Να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στις 31 Αυγούστου ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ και τις συνεργάτιδές του κ.κ. Δανάη Περβανίδου και Αγορίτσα Μπάκα.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, τόσο για την ελονοσία, όσο και για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα, καθώς επίσης και στις δράσεις που θα ξεκινήσουν για την πρόληψη της γρίπης, με καμπάνιες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την εκρίζωση της ελονοσίας, η οποία από το 1974 έως το 2008 είχε εκλείψει. Επανέλαβε δε, ότι ενδέχεται να εμφανιστούν νέα κρούσματα εντός του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία από ορισμένα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, στα οποία οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές και υπάρχουν δυνητικά κίνδυνοι Δημόσιας υγείας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εξαλειφθούν αυτοί οι κίνδυνοι, (ηπατίτιδα Α΄ φυματίωση, κ.λπ.)

Ο κ. Μπασκόζος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ ότι χορηγούνται σε όσους νοσούν και διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας όλες οι απαραίτητες θεραπευτικές αγωγές, ενώ γίνονται και οι αναγκαίοι εμβολιασμοί. Επίσης, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις Υπηρεσίες Υγείας των Περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΕΟΠΥΥ: Αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεών του

Ο ΕΟΠΥΥ, με τις παλινωδίες του, δημιουργεί προβλήματα στους παρόχους αδυνατώντας να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ περισσότερα από 2 δισ. και ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Κοινή πεποίθηση είναι ότι αν δίδονταν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγείας στον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται από τον Νόμο, ο Οργανισμός θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, στις 31 Αυγούστου 2016, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. ζήτησε να αποπληρωθούν άμεσα, τουλάχιστον, οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος και ακολούθως να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ σε αποζημίωση των παρόχων υγείας, σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Υπενθύμισε ότι εκδικάζεται η αγωγή που έχει κάνει ο Π.Ι.Σ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέχρι το 2012, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές (κυρίως λόγω της αποχής των δικηγόρων) εκδικάζεται στις αρχές του Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. ότι θα αποπληρωθούν άμεσα οι παροχές του Μαρτίου - σε όσους δεν έχουν αποπληρωθεί, και θα οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις για τις παροχές του Απριλίου εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε ότι δεν αρκείται σε διαβεβαιώσεις, οι οποίες έχουν δοθεί και στο παρελθόν, και ζήτησε επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ και δέσμευση για την αποζημίωση των παρόχων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπερσίμη την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, πιθανόν και τη Δευτέρα.

Ο ΠΙΣ αναμένει να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Το Δ.Σ. του ΠΙΣ ασχολήθηκε και με τα θέματα της Νοσοκομειακής Περίθαλψης. Τονίστηκε ότι πρέπει να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, καθώς τα κενά είναι πολλά και οι αποχωρήσεις προσωπικού συνεχείς.

Το Νοσοκομειακό Σύστημα βρίσκεται στα όριά του. Διατηρείται όρθιο μέσα από τις φιλότιμες αλλά εξαντλητικές προσπάθειες των Νοσοκομειακών Ιατρών και του λοιπού προσωπικού.

Πρέπει άμεσα να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να ανοίξουν οι περίπου 150-200 κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
Επίσης, πρέπει να αυξηθεί η Δημόσια δαπάνη Υγείας, που βρίσκεται σήμερα στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το όριο ασφαλείας για κάθε σύστημα υγείας (όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο ΠΙΣ) είναι στο 6% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 7%.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα θα συνεχίζονται, οι Μονάδες ΠΕΔΥ θα λειτουργούν υποτυπωδώς και το κράτος θα αδυνατεί να παράσχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όλοι οι θεσμικοί φορείς, η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για να κρατήσουμε όρθια τη Δημόσια Περίθαλψη, προκειμένου και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και ο τουρισμός μας, που είναι πηγή πλούτου για τη χώρα μας, να μην επηρεάζεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο