Ένας γνωστό στέλεχος του ιού της γρίπης, το οποίο είχε προκαλέσει την επιδημία του 1968 στο Χονγκ Κονγκ, αναμένεται φέτος και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον ορότυπο Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, σε αντίθεση με τον πανδημικό Α (Η1Ν1), που είχε την τάση να πλήττει νεώτερα άτομα.

Με αυτό το δεδομένο, ηλικιωμένοι και παχύσαρκοι πρέπει να είναι φέτος ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν τη νόσηση και τις τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει.

Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός σε άτομα με χρόνιο νόσημα, ηλικιωμένους, εγκύους και όσους ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

Πρέπει, επίσης, να γίνει και από άλλες κατηγορίες ατόμων, όπως εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί και μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως από το υγειονομικό προσωπικό.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσία του προέδρου του Κέντρου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές σε όλους, όπως τις εγκύους και άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

Το δυσάρεστο – είπε – είναι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά στην Ελλάδα. Το 80% όσων έχασαν τη ζωή τους από γρίπη την περασμένη περίοδο, ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Πολύ χαμηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των υγειονομικών, ανέφερε η παιδίατρος και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Χρύσα Δεδούκου.

Ρεκόρ

Από στοιχεία που παρουσίασε, προκύπτει ότι την περίοδο 2015 – 2016 είχε εμβολιαστεί μόλις το 10,93% του προσωπικού των νοσοκομείων και το 24,31% των Κέντρων Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνεχώς αρνητικά ρεκόρ εμβολιασμού υγειονομικών. Την περίοδο 2013 – 2014 είχε εμβολιαστεί μόλις το 4,38% των υγειονομικών στα νοσοκομεία και το 20,16% στα Κέντρα Υγείας και το 2010 – 2011 το 8,12% και 16,83% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την κ. Δεδούκου, στόχος είναι να εμβολιαστούν φέτος οι διπλάσιοι. Για τον σκοπό αυτό, έχουν διανεμηθεί χιλιάδες εμβόλια στις δομές Υγείας, ενώ σε κάθε υγειονομικό θα δοθεί κάρτα εμβολιασμού, στην οποία θα καταγράφεται πότε έχει κάνει εμβόλιο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σχέση διατροφής και ψωρίασης
Καταγγελία: Ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στην Ορθοπαιδική του Θριάσιου
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά