Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εμφάνιση άνοιας στην Ελλάδα.

Κατέχει την έκτη θέση, μεταξύ 44 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό.

Η χώρα μας εμφανίζει 20 ασθενείς ανά 1.000 κατοίκους, με μέση αναλογία στον ΟΟΣΑ τους 15 ασθενείς ανά 1.000 κατοίκους.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω την επόμενη εικοσαετία, με την αναλογία να ανεβαίνει στους 30 ασθενείς ανά 1.000 κατοίκους.

Με απλά λόγια, περίπου 220.000 Έλληνες πάσχουν σήμερα από τη νόσο, οι οποίοι θα φτάσουν τους 330.000 έως το έτος 2037.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια κοινότητα κρούουν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ, οι οποίοι αναδεικνύουν την ανάγκη για διαμόρφωση πλαισίου φροντίδας των πασχόντων.

Σε σχετική μελέτη του Οργανισμού αναφέρεται πως περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με άνοια στις χώρες του ΟΟΣΑ, αριθμός που θα εκτιναχθεί στα 41 εκατομμύρια έως το 2050.

Συνδέουν τη συχνότητα της νόσου με τη γήρανση του πληθυσμού, σημειώνοντας πως αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των πασχόντων που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν πως το 12% των πασχόντων βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα των 80 έως 84 ετών, το 20% στις ηλικίες μεταξύ 85 και 89 ετών και το 41% είναι ηλικίας 90 ετών και άνω.

Φροντιστές

Μεγάλο φορτίο της φροντίδας των πασχόντων φέρουν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, τα οποία ενεργούν ως άτυποι φροντιστές (γράφημα πάνω).

Ένας στους οκτώ ενηλίκους άνω των 50 ετών παρέχει φροντίδα σε φίλο ή μέλος της οικογένειας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, το 7% των ατόμων αυτών παρέχει φροντίδα σε καθημερινή βάση και το 4% σε εβδομαδιαία.

Όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα, η χώρα μας διαθέτει, πάντως, επαρκή αριθμό ειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα.

Κόστος

Εκτός από το κοινωνικό, τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος της άνοιας, το οποίο εκτιμάται πως ανέρχεται παγκοσμίως στα 851 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως – μέχρι να βρεθεί θεραπεία – η επίπτωση της άνοιας θα αυξάνεται, καθώς η νόσος δεν μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει εκδοθεί προκειμένου να καθορίσει τις πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες – μέλη του Οργανισμού να βελτιώσουν τη διάγνωση και να αυξήσουν την πρόσβαση των ασθενών και των φροντιστών τους σε εξειδικευμένη φροντίδα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα περισσότερα συστήματα Υγείας διαθέτουν ελάχιστα δεδομένα για τη φροντίδα ανοϊκών ατόμων και πρέπει να βελτιώσουν τη μέτρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας