Επίθεση κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την αντιστοίχιση των πολιτών με (δυσεύρετους) οικογενειακούς γιατρούς, εξαπολύουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσής τους (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), που έγινε το Σάββατο και τονίστηκε πως ο εκφοβισμός γιατρών και ασθενών αποτελεί εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.

Το προεδρείο της Ένωσης καταγγέλλει την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Πολιτείας για άκρως εκβιαστική και άναρχη επιστράτευση των πολιτών, όσον αφορά την εγγραφή και την αντιστοίχιση με δυσεύρετους ή ανύπαρκτους οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια.

Επισημαίνει, δε, τα εξής:

  • Η καταχρηστική και αιφνιδιαστική καταγγελία 2.000 συμβάσεων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων και κατάργηση 4,8 εκατομμυρίων δωρεάν ετήσιων επισκέψεων στις 31 Ιουλίου, αποτέλεσε την πρώτη πράξη του δράματος, που ανέτρεψε την ικανοποιητική παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην κοινωνία.
  • Η δεύτερη πράξη αφορά τον ανελέητο εκφοβισμό του πολίτη για εγγραφή μέχρι τέλους του έτους στο δυσεύρετο ή ανύπαρκτο οικογενειακό ιατρό με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης.
  • Η τρίτη πράξη είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα συντελεστεί από τις αρχές του επόμενου έτους στους κρατικούς φορείς από την αποχώρηση των ιατρών (επικουρικών ιατρών, ιατρών ΠΕ με δικαστικές αποφάσεις) από τη θέση τους.

Διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τους γιατρούς, αναμένεται ακόμη η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ιατρούς των υπολοίπων ειδικοτήτων (πλην παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων) καθώς και τον τρόπο παραπομπής των ασθενών.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, βιώνοντας τον φόβο απώλειας της πρόληψης και της ασφάλισης, αδυνατώντας να κατανοήσουν στο που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιό λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό του.

Το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως οι τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) και τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με καθολικό και ολοκληρωμένο τρόπο την αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας λόγω και της εξ ορισμού υποστελέχωσης τους. 

Τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά πνιγεί από το κύμα αγανακτισμένων πολιτών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία ακόμα και για συνταγογράφηση, ενώ οι υπηρετούντες ιατροί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι τα νοσοκομεία προορίζονται για δευτεροβάθμια και ανώτερη περίθαλψη.

Πολίτες

Απευθυνόμενοι προς τους ασφαλισμένους οι γιατροί τονίζουν ότι:

  • Το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη σε υπηρεσίες Υγείας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο και οφείλει να είναι ανταποδοτικό με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Κανένας γιατρός, είτε παθολόγος είτε παιδίατρος είτε γενικός γιατρός είτε άλλης ειδικότητας δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες, γεγονός που κατοχυρώθηκε εκ νέου με τον τελευταίο ΦΕΚ του κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
  • Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο.

Υπουργείο

Απευθυνόμενοι προς τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας τονίζουν τα εξής:

  • Σταματήστε τον εκφοβισμό των ασφαλισμένων.
  • Ανοίξτε τα μάτια σας στην πραγματικότητα γύρω σας.

Παρακαλούν, ακόμα και τώρα, να αλλάξει τακτική και να αντιμετωπιστούν με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα οι πολίτες και οι ιατροί της χώρας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!