H γονιδιακή θεραπεία στη μεσογειακή αναιμία θα είναι σε μία τριετία από σήμερα σταθερή ένδειξη εκτιμά ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, συντονιστής διευθυντής στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", στη Θεσσαλονίκη. Μία κλινική που πρωτοστατεί από την πλευρά της Ελλάδος σε παγκόσμιες έρευνες που διεξάγονται για τις γονιδιακές θεραπείες. Στο πλαίσιο αυτό, η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου "Γ Παπανικολάου" συμμέτεχει σήμερα μαζί με άλλα διεθνή κέντρα σε δύο μεγάλες έρευνες πάνω στις γονιδιακές θεραπείες. Η πρώτη αφορά γονιδιακή θεραπεία για την επίλυση μιας επιπλοκής της απλοταυτόσιμης μεταμόσχευσης και η δεύτερη στην οποία συμμετέχουν και δύο κέντρα από την Αμερική, δύο από το Λονδίνο, ένα από την Ιταλία και ένα από τη Γερμανία αφορά γονιδιακή θεραπεία σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ωστόσο, για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων και την εφαρμογή των νέων ανοσοκυταροθεραπειών με CAR-T cells ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι "πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη 10 νοσηλευτών στη Μονάδα Μεταμόσχευσης και 4 στο τμήμα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εγκριθεί το κτήριο εργαστηρίων, ένα αίτημα που εκρεμμεί από το 2007, να αντικατασταθούν οι 4 ειδικοί ιατροί που αποχώρησαν την τελευταία πενταετία με προκήρυξη των θέσεων, για την εκτέλεση του προγράμματος μεταμοσχεύσεων και την εφαρμογή των νέων ανοσοκυταροθεραπειών με CAR-T cells, να προκηρυχθούν 2 θέσεις Βιολόγων για τα εργαστήριά μας, να προστεθούν 4 Τεχνολόγοι Εργαστηρίων και να προσληφθεί προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη, καθώς και διοικητικό προσωπικό στα εξωτερικά ιατρεία και την τράπεζα βλαστοκυττάρων".

Η άμεση ικανοποίηση των προαναφερθέντων αιτημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την κλινική, η οποία ασχολείται σχεδόν με όλο το φάσμα της Αιματολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευσή της είναι η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου (αυτόλογες, αλλογενείς, με μυελικά μοσχεύματα, με περιφερικά αιματικά μοσχεύματα, ομφαλίου λώρου, με δότες συγγενείς, με δότες εθελοντές μη συγγενείς, κλπ ).

Οπως υποστηρίζεται, το έργο που έχει παρουσιάσει η Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου είναι αποτέλεσμα πολύχρονης κοπιαστικής εργασίας, σωματικής και πνευματικής, πολλών ανθρώπων, διαφόρων κλάδων, οι οποίοι εργάζονται και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και με δεκάδες άλλα ιδρύματα της χώρας και της αλλοδαπής. Αγαπούν την εργασία τους, τους ασθενείς και την επιστήμη τους, διακονούν το λειτούργημά τους σε συνθήκες δύσκολες.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αξιοσημείωτη η καταγραφή των πεπραγμένων για την περυσινή χρονιά και η οποία αν και περιληπτητική πραγματικά αποτυπώνει το κοπιαστικό έργο που επιτελείται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Αναγνωστόπουλος:
.

  • Δεχθήκαμε 24798 επισκέψεις στα εξωτερικά μας ιατρεία (2114 περισσότερες από το 2017), 20013 στο αιματολογικό τμήμα και 4785 στη μεταμόσχευση
  • Διενεργήσαμε 89 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, 44 αλλογενείς και 45 αυτόλογες σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο
  • Διενεργήσαμε την πρώτη γονιδιακή θεραπεία σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία στα πλαίσια διεθνούς μελέτης
  • Αυξήσαμε το απόθεμα των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων κατά 271, ανεβάζοντας το σύνολο στις 5800
  • Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες ειδικές εξετάσεις για την εξυπηρέτηση ασθενών πολλών τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας
  • Δημοσιεύσαμε 43 μελέτες σε διεθνή περιοδικά
  • Παρουσιάσαμε 88 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και αποσπάσαμε 12 βραβεία (και 3 συμμετοχές σε plenary), 10 στην Ελλάδα και 2 διεθνή, σε συνεργασία με το ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ και άλλα τμήματα.
  • Είναι ενεργά 61 ερευνητικά προγράμματα διαφόρων ειδών και κατηγοριών
  • Εκπονούσαν διατριβή, μεταδιδακτορική έρευνα, διπλωματική και μεταπτυχιακή έρευνα 23 Βιολόγοι από σχολές της Βόρειας Ελλάδας. Πήραν υποτροφίες ή δέχτηκαν διακρίσεις/βραβεύσεις 9 μέλη μας
  • Λειτουργούσαμε με την ειδική διαπίστευση JACIE για τη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με την διαπίστευση EFI για την εξέταση χιμαιρισμού, με 8 πιστοποιήσεις για αντίστοιχες εξειδικευμένες εξετάσεις στο εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας, 1 στο εργαστήριο Κυτταρογενετικής και 2 διεθνή προγράμματα εναρμόνισης εκτέλεσης εξετάσεων
  • Συνεργαστήκαμε με δεκάδες νοσοκομεία και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας