Τις περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να γίνεται χορήγηση του φαρμάκου Lemtrada για την πολλαπλή σκλήρυνση, επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το συγκεκριμένο σκεύασμα βρίσκεται υπό επανεξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από μία σειρά προβλημάτων στο ανοσοποιητικό, στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ έχουν καταγραφεί και θάνατοι.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ, ως προσωρινό μέτρο, προτείνεται η έναρξη χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ενήλικες με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, η οποία είναι σε έξαρση, παρά την αγωγή με τουλάχιστον δύο θεραπείες τροποποιητικές της νόσου (ένας τύπος φαρμάκου για την πολλαπλή σκλήρυνση) ή όπου άλλες τροποποιητικές της νόσου θεραπείες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή και επωφελούνται από αυτή μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή σε συννενόηση με το γιατρό τους.

Οι υπεύθυνοι ενημερώνουν τους ασθενείς για τα εξής:

Έχουν αναφερθεί νέα περιστατικά παρενεργειών με το Lemtrada, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που επηρεάζουν την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες και το ήπαρ.

Συμπτώματα

Θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εφόσον αισθάνονται συμπτώματα:

  • Οξέων (αιφνιδίων) προβλημάτων με την καρδιά (συνήθως εντός 1-3 ημερών από τη λήψη του φαρμάκου).
  • Δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος, αιμορραγία στους πνεύμονες με δυσκολία στην αναπνοή και αιμόπτυση.
  • Εγκεφαλικού και διαχωρισμού (σχάσης) των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο: με “κρέμασμα” του προσώπου, αιφνίδιο δυνατό πονοκέφαλο, αδυναμία από τη μία πλευρά, δυσκολία στην ομιλία ή πόνο στον αυχένα.
  • Ηπατικών προβλημάτων, με κίτρινο δέρμα ή μάτια, σκουρόχρωμα ούρα και αιμορραγία ή μελανιές πιο εύκολα από ότι φυσιολογικά.
  • Μίας φλεγμονώδους πάθησης γνωστής ως αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση, με πυρετό, πρησμένους αδένες, μελανιές και δερματικό εξάνθημα.

Εάν έχουν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ο γιατρός τους θα τούς εξετάσει και ενδέχεται να κρίνει τη διακοπή του Lemtrada και την αλλαγή σε εναλλακτική θεραπεία.

Επανεξέταση

Μια επανεξέταση σε βάθος του Lemtrada βρίσκεται σε εξέλιξη και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν όσο πιο γρήγορα είναι διαθέσιμες.

Καθώς η επανεξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη, το Lemtrada θα συνταγογραφείται σε νέους ασθενείς μόνο εάν άλλα φάρμακα δεν δρουν ή είναι ακατάλληλα.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία σας.

Η δραστική ουσία στο Lemtrada, η αλεμτουζουμάμπη, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (ένα είδος πρωτεΐνης) η οποία έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει και να προσδένεται με μία πρωτεΐνη που ονομάζεται CD52 η οποία ανευρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος (την άμυνα του οργανισμού).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας