Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης (φωτογραφία), ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Ο κ. Μπεχράκης είναι πνευμονολόγος – εντατικολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Μέλη της επταμελούς επιτροπής είναι οι: Αθηνά Καλοκαιρινού (καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ),  Άννα Κοκκέβη (ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Γιώργος Μπαλαφούτης (σύμβουλος Πληροφορικής, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας), Ελεάνα Στουφή (στοματολόγος -  οδοντίατρος, επισκέπτρια λέκτορας στο Harvard School of Dental Medicine), Παναγιώτης Τσανάκας (καθηγητής Πληροφορικής ΕΜΠ) και Γεώργιος Χρούσος (ομότιμος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, επικεφαλής έδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή θα λειτουργεί συμβουλευτικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. 

Με πρόσφατη εγκύκλιό του, ο Βασίλης Κικίλιας έχει ζητήσει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Βία

Ο κ. Μπεχράκης έχει – κατά καιρούς – επισημάνει το πρόβλημα που προκαλεί η καπνιστική συνήθεια κυρίως σε όσους την υφίστανται παθητικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανικανότητα της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία προκαλεί προβλήματα και στους ίδιους τους καπνιστές, οι οποίοι επιθυμούν να τη διακόψουν.

Ο κ .Μπεχράκης έχει τονίσει πως ο αριθμός των καπνιστών μειώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά μεγάλα ποσοστά πληθυσμού εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε εργασιακούς και χώρους ψυχαγωγίας.

Ο ίδιος δεν έχει διαστάσει, μάλιστα, να χαρακτηρίσει το παθητικό κάπνισμα ως μία “σκληρή και πολύ διαδεδομένη μορφή βίας”.

Δημ.Κ.