Για πρώτη φορά, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των βρεφών στον κόσμο προστατεύεται από τον εξουθενωτικό ιό της ερυθράς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 80 χώρες έχουν εξαλείψει την ασθένεια.  Το 69% των βρεφών παγκοσμίως προστατεύεται από την ερυθρά, έναντι 47% που ήταν το 2016, αναφέρουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Για την πλειοψηφία των παιδιών και των ενηλίκων, η ερυθρά η οποία είναι επίσης γνωστή ως γερμανική ιλαρά, είναι μια ήπια λοίμωξη που προκαλεί ήπιο πυρετό και εξανθήματα. Παρόλα αυτά, φέρει τεράστιους κινδύνους για την υγεία αν συμβεί σε έγκυο γυναίκα. Το 90% των γυναικών που νοσούν με ερυθρά στις αρχές της εγκυμοσύνης τους θα την μεταβιβάσουν στα αγέννητα μωρά τους.

Η λοίμωξη από ερυθρά από την αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιμότητα ή συγγενή σύνδρομο ερυθράς (CRS) στο μωρό - μια κατάσταση που περιλαμβάνει σοβαρά γενετικά ελαττώματα και δια βίου αναπηρία, όπως προβλήματα όρασης και ακοής και καρδιακές βλάβες. Η κώφωση εμφανίζεται στα δύο τρίτα των βρεφών που γεννήθηκαν με συγγενή σύνδρομο ερυθράς (CRS).  

Σε πολλές χώρες, χάρη στον εμβολιασμό, η ερυθρά και η CRS έχουν γίνει ασθένειες του παρελθόντος. Ωστόσο, οι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό μπορούν να επανεμφανιστούν γρήγορα όπου δεν έχουν εμβολιαστεί οι άνθρωποι.

"Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Ακόμα και σε χώρες που έχουν εξαλείψει την ασθένεια, η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η προστασία από την ερυθρά είναι να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά εμβολιάζονται εναντίον της νόσου, λειτουργώντας παράλληλα τα συστήματα επιτήρησης που είναι αρκετά ισχυρά ώστε να εντοπίζουν γρήγορα περιπτώσεις και να ανταποκρίνονται ταχέως ώστε να σταματήσει η εξάπλωση - ειδικά στις έγκυες γυναίκες », λέει ο Dr. Shalini Desai, εμπειρογνώμονας για την ερυθρά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συγγραφέας της σχετικής έκθεσης.

Όπως αναφέρεται, η ερυθρά μπορεί να είναι καταστροφική. Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα το 1964 παρατηρήθηκαν 12,5 εκατομμύρια μολύνσεις, προκαλώντας περισσότερες από 20. 000 περιπτώσεις με CRS και πάνω από 11. 000 αποβολές και θνησιγενή νοσήματα. Μολονότι η ερυθρά από τότε έχει εξαλειφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξαφνικές εστίες εμφανίζονται αλλού με πιο πρόσφατη αυτή της Ιαπωνίας την περίοδο 2018-19.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι περίπου 100 000 παιδιά γεννιούνται με σύνδρομο ερυθράς κάθε χρόνο.

Για την εξάλειψη της ερυθράς, πρέπει το εμβόλιο να συμπεριληφθεί στα εθνικά προγράμματα ανοσοποίησης. Συχνά αυτό το εμβόλιο χορηγείται σε συνδυασμό με εμβόλια κατά της ιλαράς και μερικές φορές παρωτίτιδας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα και οικονομικά να εισαχθεί σε υπάρχοντα προγράμματα.

Είναι επίσης σημαντικό οι χώρες να έχουν ισχυρά συστήματα επιτήρησης των ασθενειών που θα εντοπίζουν με ακρίβεια την ερυθρά ή το σύνδρομο ερυθράς, αν συμβεί, λέει ο Δρ. Desai.

Οι τελευταίες χώρες που έχουν επιτύχει την εξάλειψη - που σημαίνει ότι ο ιός δεν κυκλοφορούσε για τουλάχιστον 12 μήνες - είναι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, η Βουλγαρία, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Κιργιζία και το Ομάν.

"Αυτό το ... επίτευγμα για τη χώρα ... αντανακλά τη δέσμευσή μας να εξαλείψουμε τις παιδικές λοιμώξεις και να διασφαλίσουμε την καθολική κάλυψη υγείας. Η κάλυψη και η επιτήρηση υψηλού εμβολιασμού πρέπει να διατηρηθούν για να διασφαλιστεί η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση ", δήλωσε ο Δρ. Haji Md Isham bin Jaafar, Υπουργός Υγείας για το Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, μιλώντας με την ευκαιρία της δήλωσης εξάλειψης.

Οι χώρες που διέκοψαν τη μετάδοση τόνισαν επίσης την ανάγκη για ισχυρή πολιτική δέσμευση - τοπικά, σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο - για την εξάλειψη των μολύνσεων από την ερυθρά αιμοσφαίρια μία για πάντα.

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, 26 χώρες δεν έχουν ακόμη εισαγάγει το εμβόλιο ερυθράς, αφήνοντας 3 στα 10 παιδιά παγκοσμίως χωρίς πρόσβαση. Τα μεγαλύτερα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν στην Αφρική, όπου περίπου 6 στις 10 χώρες δεν έχουν ακόμη τις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε βρέφη.

Ακόμα και σε χώρες που έχουν το εμβόλιο στα χρονοδιαγράμματα τους, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην πρόσβαση και την πρόληψη - ενδεχομένως αφήνοντας μεγάλο αριθμό ατόμων ακόμα ευάλωτων σε λοιμώξεις από τον ιό της ερυθράς. 

Πηγές:
https://www.who.int/immunization/newsroom/vast_progress_reducing_rubella_unprotected/en/  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο "Βοστάνειο" Μυτιλήνης
Αντικείμενα στην κουζίνα που περιέχουν επικίνδυνα χημικά
Οι γενετικοί παράγοντες πιό σημαντικοί για το προσδόκιμο ζωής έναντι της διατροφής [μελέτη]