Δυνατότητα να διενεργεί μεταμοσχεύσεις νεφρού και σε παιδιατρικά περιστατικά, σε συνεργασία με το Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", δόθηκε στο "Λαϊκό" από το υπουργείο Υγείας.

Σκοπός είναι να καλυφθούν οι ανάγκες της νότιας Ελλάδας, καθώς το μοναδικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού παιδιών λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη (φωτογραφία κάτω αριστερά), έπειτα από σχετικό αίτημα των δύο νοσοκομείων και έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας ορίστηκε ο συντονιστής διευθυντής του Νεφρολογικού τμήματος στο "Λαϊκό", καθηγητής Ιωάννης Μπολέτης (φωτογραφία κάτω δεξιά), ο οποίος έχει, επίσης, οριστεί πρόεδρος του Ωνασείου.

Η απόφαση για συνεργασία είχε ληφθεί στις αρχές του έτους από τη διοίκηση του νοσοκομείου "Αγλαΐα Κυριακού", η οποία εγκρίθηκε τον Μάιο και από τη διοίκηση του "Λαϊκού".

Τον Απρίλιο, ο κ. Μπολέτης είχε στείλει έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου "Λαϊκό", με το οποίο στοιχειοθετούσε το εγχείρημα, σε συνεργασία των τμημάτων Νεφρολογίας και Αναισθησιολογίας των δύο νοσοκομείων.

Σε άλλο έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, τον περασμένο Ιούνιο, ανέφερε πως οι γιατροί του "Λαϊκού" νοσοκομείου διαθέτουν μετεκπαίδευση και εμπειρία στη διενέργεια μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά.

Τον ίδιο μήνα, δόθηκε η άδεια συνεργασίας των δύο νοσοκομείων από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Αναμονή

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, καθώς η δωρεά οργάνων υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεικτικό είναι πως στη χώρα μας αναλογούν μόλις 3,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η αναλογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20 ανά εκατομμύριο!

Περισσότεροι από 1.200 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο περιμένουν σήμερα για νεφρικό μόσχευμα, με την αναμονή να φτάνει έως και τα δέκα χρόνια.

Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί σοβαρό και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, επηρεάζοντας δυσμενώς την ποιότητα ζωής, αλλά και τη συνολική επιβίωση των ασθενών.

Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα που σχετίζονται, κυρίως, με λοιμώξεις και καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνονται για άνω του 70% των περιπτώσεων της νόσου.

Μεγεθύνεται

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1.000.000 (10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το πρόβλημα μεγεθύνεται, αν λάβουμε υπόψη, ότι μεγάλο ποσοστό των ασθενών δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Το ποσοστό ασθενών που καταλήγει σε νόσο τελικού σταδίου αυξάνεται κατά 2% ετησίως, ενώ περίπου 11.000 Έλληνες ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περίπου 800 σε περιτοναïκή κάθαρση.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς αυτούς είναι η μεταμόσχευση νεφρού ή η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με τη μορφή της αιμοκάθαρσης ή της περιτοναïκής κάθαρσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης