Της Σοφίας Νέτα

Κάθε χρόνο 1000 παιδιά γεννιούνται στη χώρα μας με συγγενή καρδιοπάθεια και από αυτά 600-700 πρέπει να υποβληθούν σε κάποιου είδους διορθωτική επέμβαση.

Στη χώρα μας η καρδιοχειρουργική και η επεμβατική καρδιολογία που αφορά στα παιδιά έχει εξελιχθεί σε βαθμό που λίγα από τα καρδιοπαθή παιδιά να καταλήγουν σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Ελπίδα για μια νέα, φυσιολογική ζωή έδωσε πρόσφατα το τμήμα Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε ένα νήπιο με πολύ βαριά συγγενή καρδιοπάθεια, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους στην ελληνική παιδοκαρδιοχειρουργική και στην διατήρηση του ΩΚΚ στη διεθνή επιστημονική πρωτοπορία.

Η επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, έγινε σε ένα τετράχρονο αγόρι από το κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ, το οποίο έπασχε από μια ιδιαίτερα σύμπλοκη και βαριά συγγενή καρδιοπάθεια: διπλοέξοδο δεξιάς κοιλίας με μετάθεση των μεγάλων αγγείων.

Η πάθηση είναι σπάνια.

Με την επιτυχημένη αυτή επέμβαση, η οποία δίνει στο τετράχρονο αγοράκι τη δυνατότητα μίας νέας, φυσιολογικής ζωής ‘κλείνει’ με τον καλύτερο τρόπο ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του αναβαθμισμένου καρδιοχειρουργικού τμήματος Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΩΚΚ.

Όλα τα στοιχεία από τη λειτουργία του τελευταίου έτους του τμήματος, καθώς και τις λεπτομέρειες της επέμβασης έδωσε στη δημοσιότητα ο Διευθυντής του τμήματος Π. Αζαριάδης, ο υποδιευθυντής του τμήματος Ν. Γιαννόπουλος και ο Επιμελητής Α' Φ.

Μητρόπουλος. Στη συνέντευξη παρέστη και ευχαρίστησε τη διοίκηση και το προσωπικό του ΩΚΚ η παιδίατρος κα Α. Κοντοπούλου - Πατατούκα, επιστημονική διευθύντρια του κέντρου βρεφών ΜΗΤΕΡΑ.

Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή για τα ελληνικά επιστημονικά δεδομένα επέμβαση ο κ. Αζαριάδης τόνισε ότι η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά τη διόρθωση τύπου μονήρους κοιλίας, δηλαδή την κατάργηση των δύο κοιλιών που υπάρχουν φυσιολογικά στην καρδιά, ενώ ο δεύτερος τρόπος αφορά την τεχνική των δύο κοιλιών, δηλαδή τη διατήρηση της φυσιολογικής ανατομίας της καρδιάς.

‘Η δεύτερη μέθοδος είναι σαφώς δυσκολότερη αλλά με πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα εφόσον πραγματοποιηθεί με επιτυχία’ επεσήμανε ο κ. Αζαριάδης, ‘και γι΄ αυτό το λόγο επιλέξαμε να την πραγματοποιήσουμε. Με αυτή τη μέθοδο ο χειρουργικός κίνδυνος είναι της τάξεως του 10-15% και ευτυχώς η επέμβαση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Έτσι, η πρόγνωση του παιδιού για το μέλλον είναι άριστη και το μόνο που ενδεχομένως θα χρειαστεί σε περίπου 10-15 χρόνια από σήμερα είναι μια διορθωτική μικρότερη επέμβαση, η οποία ενδεχομένως θα γίνει με επεμβατική καρδιολογική πράξη και όχι χειρουργικά.

Η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για τη διόρθωση της συγκεκριμένης πάθησης είναι επέμβαση τύπου Rastelli, παραλλαγές της οποίας χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία σειρά σύμπλοκων συγγενών καρδιοπαθειών. Για τη συγκεκριμένη πάθηση είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίσθηκε στη χώρα μας με τη μέθοδο διόρθωσης δύο κοιλιών’.

H κα Αντιγόνη Κοντοπούλου-Πατατούκα, Παιδίατρος, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Βρεφών ‘Η Μητέρα’ ευχαρίστησε θερμά τη Διοίκηση και το Προσωπικό του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για την άμεση ανταπόκριση και τη δωρεάν καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υγείας του προστατευόμενου από το ‘Μητέρα’ παιδιού.

‘Μοιραζόμαστε τη θετική εξέλιξη της υγείας του παιδιού με τον Διευθυντή του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Παίδων και Συγγενών Καρδιοπαθειών κ. Πρόδρομο Αζαριάδη και τους συνεργάτες του’, συνέχισε η κα Κοντοπούλου-Πατατούκα, ‘και εκτιμούμε ότι η συμβολή τους είναι καθοριστική για την οικογενειακή του αποκατάσταση και το μέλλον του.

Πιστεύουμε ότι η έμπρακτη έκφραση της ευαισθησίας των γιατρών και νοσηλευτών και η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες των παιδιών προάγουν τα δικαιώματά τους. Παρόμοιες ενέργειες αποκτούν μεγάλη σημασία όταν απευθύνονται σε παιδιά που στερούνται ομαλού οικογενειακού περιβάλλοντος όπως τα παιδιά που προστατεύονται από το Κέντρο Βρεφών ‘Η Μητέρα’.

Ο κ. Αζαριάδης και οι συνεργάτες του δήλωσαν ιδιαίτερα χαρούμενοι και για τα αποτελέσματα του τμήματος τη χρονιά που πέρασε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαΐου του 2007 έως σήμερα το τμήμα πραγματοποίησε 300 επεμβάσεις, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 35% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονιά 2006-2007, οπότε πραγματοποιήθηκαν 197 επεμβάσεις.

Από το σύνολο των 300 χειρουργικών επεμβάσεων οι 253 (ποσοστό 84%) αφορούσαν σε διόρθωση συγγενών καρδιοπαθειών ενώ οι 47 (ποσοστό 16%) σε επίκτητες καρδιοπάθειες. Η πολύ σημαντική αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων αποτυπώνεται και σε μηνιαία βάση, όπου ενώ για την περίοδο 2006-2007 κατά μέσο όρο αντιμετωπίζονταν 18 περιστατικά το μήνα, την αντίστοιχη περίοδο 2007-2008 πραγματοποιήθηκαν 27 περιστατικά ανά μήνα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα ποιοτικά αποτελέσματα του τμήματος, καθώς από το Μάϊο του 2007 έως σήμερα αυξήθηκαν θεαματικά οι επεμβάσεις σε βρέφη ηλικίας έως ενός έτους. Συγκεκριμένα, σε βρέφη ηλικίας 1-30 ημερών πραγματοποιήθηκαν 31 επεμβάσεις, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα 2006-2007 είχαν γίνει 5 επεμβάσεις.

Σε βρέφη 1-6 μηνών φέτος έγιναν 29 επεμβάσεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο 2006-2007 έγιναν 13 επεμβάσεις. Αντίστοιχα, σε βρέφη 6-12 μηνών το 2007-2008 πραγματοποιήθηκαν 23 επεμβάσεις έναντι 14 το 2006-2007. Συνολικά, σε βρέφη 1 ημέρας -1 έτους την περίοδο 2007-2008 πραγματοποιήθηκαν 83 επεμβάσεις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006-2007 πραγματοποιήθηκαν 32.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά