Άσκηση ετοιμότητας για τον κοροναϊό, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο νοσοκομείο "Αττικόν", όπως συμβαίνει και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Την ίδια ώρα, κλιμάκια ειδικών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποιούν θερμομετρήσεις σε επιβάτες που φτάνουν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με πτήσεις από την Κίνα (φωτογραφία και βίντεο πιο κάτω).

Συντονιστής της άσκησης στο "Αττικόν" ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων και εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Το νοσοκομείο είναι Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα.

Δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών (υπεύθυνος καθηγητής Ιωάννης Παρίσης) και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στην Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, με υπεύθυνους τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στην επικράτεια και έχει ειδική εμπειρία για την αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων με ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία.

Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Κλινικές του νοσοκομείουν (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια).

Εργαστήρια

Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας με διευθυντή τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, δραστηριοποιείται στη διαγνωστική των λοιμώξεων που αφορούν τον νέο κορονοϊό και είναι Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για την νέα Λοίμωξη σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Ελλάδας.

Λειτουργεί, επίσης, Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βάνα Σύψα, τον επίκουρο καθηγητή Γκίκας Μαγιορκίνη και τη δρ. Ευαγγελία Γ. Κωστάκη.

Δραστηριοποιείται στη μοριακή και φυλογενετική ανάλυση γενετικών και εξελικτικών χαρακτηριστικών του κορονοϊού, την εφαρμογή επιδημιολογικών μοντέλων για την πρόβλεψη πιθανών σεναρίων για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, καθώς και την έρευνα στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμασιών για τον κορονοϊό 2019-nCoV.