Διενεργήθηκε στις 15.07.2020 το πρώτο μάθημα του ετήσιου μετεκπαιδευτικού προγράμματος του καρδιομεταβολικού σχολείου , το οποίο διοργανώνεται από το  Καρδιομεταβολικό κέντρο του Metropolitan Hospital (και ευρύτερα των Metropolitans του HHG) σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Σορβόννης Γαλλίας.

Το Καρδιομεταβολικό σχολείο πραγματοποιείται στα πλαίσια της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης  γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική.

Η καρδιομεταβολική ιατρική είναι ο πλέον προβεβλημένος και σύγχρονος τομέας ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά. Η Καρδιομεταβολική ιατρική είναι η ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης. Καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.

Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα (κυρίως από την μελέτη ΥΔΡΙΑ) το 71% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το 28% έχει μεταβολικό σύνδρομο, το 37% υπέρταση και το 15% έχει διαβήτη. Η παρουσία των καταστάσεων αυτών πολλαπλασιάζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (έως και 5 φορές) , και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.

Φιλοδοξία ως εκ τούτου των οργανωτών του καρδιομεταβολικού σχολείου είναι να εμπλουτίσουν και να οργανώσουν τις διαγνωστικές και θεραπευτικές γνώσεις των εκπαιδευόμενων ιατρών ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η καρδιομεταβολική μάστιγα και στην πατρίδα μας. Το καρδιομεταβολικό σχολείο απευθύνεται προς τους Παθολόγους, Διαβητολόγους, Καρδιολόγους και Γενικούς Ιατρούς.

Οι μετεκπαιδευόμενοι θα εκπαιδευθούν σε τομείς της εσωτερικής παθολογίας, της προληπτικής καρδιολογίας και της διαβητολογίας. Τα μαθήματα του προγράμματος θα γίνονται στο αμφιθέατρο του Metropolitan Hospital με ταυτόχρονη τηλεπαρακολούθηση, με συζήτηση και παρεμβάσεις.

Το εναρκτήριο πιλοτικό μάθημα του Καρδιομεταβολικού σχολείου ήταν υψηλού επιστημονικού επιπέδου και είχε μεγάλη επιτυχία. Είχε ως θέμα “Νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις στα  καρδιομεταβολικά  νοσήματα  το  2020”  και  συμμετείχαν  ως  ομιλητές  οι : Γ. Κολοβού,     Α. Μελιδώνης , Δ. Τούσουλης, Σ. Φούσσας.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό πρόγραμμα από το Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει