Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού και διατείνονται ότι έχουν εφαρμογή σε μια πληθώρα περιπτώσεων. Από το αδυνάτισμα μέχρι τον καλύτερο ύπνο, υπάρχουν διάφορες φόρμουλες με πολλά και διαφορετικά συστατικά ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Το θέμα είναι: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα χρειαζόμαστε όντως ή μπορούμε με λίγο καλύτερη διατροφή να προσλάβουμε τα ίδια θρεπτικά συστατικά; Μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά τους ή αυτή είναι αρκετά μειωμένη;

Για να δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα συμπληρώματα διατροφής.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών στοιχείων, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πρόκειται για συστατικά που μπορούμε να τα βρούμε και στις τροφές, όμως η ποσότητά τους στα συμπληρώματα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής;

Το σημαντικότερο ερώτημα είναι πότε χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής, αν απαιτούνται δηλαδή σε ορισμένες περιπτώσεις ή αν μπορούμε να λάβουμε αυτά τα συστατικά από τις τροφές.

Γενικά, με μια ισορροπημένη διατροφή, λαμβάνουμε τα κυριότερα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για τη σωστή και ψυχική μας υγεία. Όμως, δεν είναι σπάνιο ο οργανισμός μας να έχει αυξημένες ανάγκες.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν:

  • Έχουμε έντονη σωματική ή ψυχική κόπωση λόγω διαβάσματος, προπονήσεων ή πολύωρης χειρωνακτικής ή πνευματικής εργασίας.
  • Δεν θρεφόμαστε σωστά και παραλείπουμε ορισμένες τροφές, όπως σαλάτες, κρέας ή υδατάνθρακες.
  • Βιώνουμε έντονο στρες λόγω κάποιας αγχώδους κατάστασης.
  • Ο οργανισμός μας έχει αυξημένες ανάγκες, για παράδειγμα λόγω εγκυμοσύνης, ανάρρωσης από ασθένεια, εγχείρησης ή λήψης φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  • Δεν κοιμόμαστε καλά, με αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς κουρασμένοι.

Πώς αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής;

Εφόσον ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε η λήψη συμπληρώματος διατροφής κρίνεται απαραίτητη. Όμως, δεν αρκεί αυτό.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος, δηλαδή η απορρόφηση των συστατικών του, θα είναι η μέγιστη δυνατή. Πώς θα γίνει αυτό; Με δύο τρόπους.

Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη λήψη κάποιου σκευάσματος, το οποίο είναι εξειδικευμένο για αυτό που ζητάμε. Για παράδειγμα, αν βιώνουμε έντονο στρες, τότε καλό είναι να ξεκινήσουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής για τη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, το οποίο περιέχει στοιχεία που βοηθούν στη χαλάρωση, την ευεξία και τη βελτίωση της μνήμης. Αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, τότε χρειαζόμαστε ένα συμπλήρωμα διατροφής με φυσικά συστατικά για την αποκατάσταση του ύπνου, το οποίο έχει μυοχαλαρωτική, αγχολυτική και υπναγωγή δράση. Έτσι, θα έχετε συγκεντρωμένα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας, για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, εφόσον η πρόσληψη τροφής δεν φτάνει.

 

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι η συνεργιστική δράση των συμπληρωμάτων διατροφής. Τι σημαίνει αυτό;  Σημαίνει πρακτικά ότι το συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να έχει παραπάνω από ένα συστατικά, τα οποία δρουν σε συνδυασμό μεταξύ τους, για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ωστόσο, μόνη της δεν έχει τόση δραστικότητα. Αν συνδυασθεί με άλλα στοιχεία, όπως συμβαίνει στο συμπλήρωμα διατροφής Doctor’s Formulas για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, το οποίο περιέχει επιπλέον ψευδάργυρο και χαλκό, τότε η απορρόφηση, η βιοδιαθεσιμότητα και η αποτελεσματικότητα κάθε συστατικού θα αυξηθούν σημαντικά.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν πράγματι να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό, για το οποίο τα χρειάζεστε.

Στο online φαρμακείο Think Pharmacy, μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία σε συμπληρώματα διατροφής για όλες τις περιπτώσεις, ώστε να ενισχύσετε σημαντικά τον οργανισμό σας για τις δύσκολες και απαιτητικές εποχές που διανύουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα