Του Φίλιππου Ζάχαρη

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη συνέντευξή του αναφέρεται στο έργο του ΕΕΣ, στα προγράμματα, στον εθελοντισμό και στους στόχους που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

Μιλήστε μας για το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την εποχή της κρίσης

Από την αρχή της έναρξης της κρίσης το έργο είναι πολυδιάστατο, ποικιλόμορφο και πολυμέτωπο. Ο ΕΕΣ στις πύλες εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή Κρήτη, Κω, Ρόδο, Σάμο, Χίο, Λέσβο, όχι μόνο έδωσε το παρόν αλλά με το μόνιμο προσωπικό των τοπικών τμημάτων του και τους εκατοντάδες εθελοντές που προσέτρεξαν, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος, με τη συμπαράσταση των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να βοηθήσουν στην καλή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών.

Ποιες είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζετε αυτή την εποχή;

Εμείς μπορώ να πω πως αυτή την εποχή δεν έχουμε ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται, είναι σε επίπεδα εθελοντών και ειδικά στους γιατρούς. Δεν έχουμε ελλείψεις, διότι η διεθνής Ομοσπονδία του ΕΕΣ με τα ανώτατα στελέχη της, από την πρώτη στιγμή έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, έχει ελέγξει το έργο που παράγει ο ΕΕΣ, έχει μένει κατάπληκτη με τις δυνατότητές μας και για αυτό μας βοηθά πλουσιοπάροχα, όχι μόνο με υλικά αλλά και με την παρουσία διεθυντικών στελεχών που έχουν εμπειρία σε παρόμοιες παγκόσμιες κρίσεις προσφυγικού μεταναστευτικού φαινομένου. Έχουμε λοιπόν μια βοήθεια της τάξης των 17 εκ. ευρώ, που μεταφράζεται σε παροχή κυτίων που είναι διαφορετικής φύσεως, πχ. οικογενειακά, βρεφικά, παιδικά, επείγουσας ανάγκης, γυναικείας υγιεινής, τα οποία συγκεντρώνονται σε μια μεγάλη αποθήκη που έχουμε στο Καματερό και στη συνέχεια από εκεί αποστέλλονται όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην Ειδομένη, που είναι πύλη εξόδου προς τα Σκόπια, όπως και στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί εντός Αττικής.

Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι τα προγράμματα του ΕΕΣ δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση;

Ευτυχώς δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Αντίθετα, η κρίση ήταν για εμάς μια πρόκληση που μας έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη αλλά και τον θαυμασμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας, που μεταφράστηκε σε μία μεγάλη υλικοτεχνική βοήθεια. Για να είμαι ειλικρινής: ο αντίστοιχος Ερυθρός Σταυρός της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας συνέδραμαν και εξακολουθούν να συνεισφέρουν στο έργο του ΕΕΣ. Ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός έστειλε στην Ειδομένη τρείς θαυμάσιες κινητές ιατρικές μονάδες γενικής ιατρικής, παιδιατρικής, γυναικολογικής, ενώ δημιουργήθηκε ένας πολύ ωραίος παιδότοπος για δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Οι Νορβηγοί (15 άτομα) μαζί με τους δικούς μας εθελοντές τόσο από Θεσσαλόνίκη όσο και από το Κιλκίς δούλευαν συνεχώς επί 24ωρου βάσεως προς όφελος προσφύγων και μεταναστών.

Ο εθελοντισμός εν όψει του προσφυγικού έχει ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια;

Δυστυχώς δεν έχουμε την ανάλογη προσέλευση εθελοντών. Δεν μπορεί δηλαδή η Ουγγαρία με τον ίδιο πληθυσμό να έχει περίπου 200 χιλιάδες εθελοντές και εμείς μόλις μερικές χιλιάδες. Εγγεγραμμένοι σε εμάς είναι γύρω στις 14 χιλιάδες και για τους τρεις τομείς - νοσηλευτική, κοινωνική πρόνοια και Σαμαρείτες. Αλλά, όπως είπα, όταν χρειάστηκε στην Ειδομένη μια εθελοντική προσέλευση γιατρών, δεν μπορέσαμε δυστυχώς να τους βρούμε και καταφύγαμε στην προκήρυξη επί χρήμασι για να τους χρησιμοποιήσουμε ώστε να καλύψουν κενά κάποιες ώρες της ημέρας.

Ποιοι είναι επιγραμματικά οι στόχοι του ΕΕΣ για τα επόμενα χρόνια;

Ο ΕΕΣ, αυτό που επιδιώκει και στο οποίο έχει ρίξει μεγάλο βάρος, είναι να μπορέσει να γίνει όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος και ωφέλιμος για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έχουμε ήδη αναπτυγμένες πολλές δομές, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια, όμως θέλουμε αυτές και να τις επαυξήσουμε αλλά και το έργο μας να γίνει ακόμα πιο πολύπλευρο, πολυσήμαντο και χρηστικό, διότι η σημερινή κοινωνική κρίση είναι αυτή που γεννά πολύ περισσότερες ανάγκες καθημερινά σε χιλιάδες- δυστυχώς- συμπατριώτες μας.

Μιλήσαμε λοιπόν για την έλλειψη εθελοντών: Η αλληλεγγύη από την πλευρά των πολιτών θεωρείτε ότι μεγαλώνει;

Η αλληλεγγύη μέχρι στιγμής είναι αξιοθαύμαστη, διότι ο Έλληνας παρά την οικονομική κρίση που υφίσταται, από το ελάχιστο υστέρημα που διαθέτει, βοηθά, και αυτό το βλέπουμε και το ζούμε, στα νησιά, στην Ειδομένη και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα, όπου συρρέουν ανώνυμοι συμπολίτες μας προσφέροντας όχι μόνο είδη διατροφής, αλλά και ρουχισμό, υποδήματα κ.λ.π.

Το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και για τους αστέγους;

Το τελευταίο διάστημα, και σε καθημερινή βάση λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουμε ξεκινήσει τη δράση μας “Work street“, όπου καθημερινά εθελοντές μας γυρίζουν διάφορα σημεία της Αθήνας όπου υπάρχουν άστεγοι, τους οποίους και φροντίζουν με την παροχή όχι μόνο ένδυσης και υπόδησης, αλλά προσφέροντάς τους παπλώματα, κουβέρτες, ζεστά ροφήματα κ.λπ., και ότι άλλο χρειαστούν.

Από την Πολιτεία υπάρχει η απαραίτητη συνδρομή;

Δεν έχουμε καμία απαίτηση από την Πολιτεία. Ξέρουμε ότι έχει πολλά προβλήματα στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Αντίθετα, επιδιώκουμε να έχουμε μία αγαστή συνεργασία κατά την οποία εμείς να είμαστε πιο επωφελείς σε αυτούς. Εμείς δηλαδή προσβλέπουμε να βοηθήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε μία συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία μετανάστευσης, εργασίας, υγείας, αλλά και τις αρχές, όπως αστυνομία, λιμενικό σώμα, ΕΚΑΒ, η οποία είναι άριστη, πολύ αποδοτική, και το ίδιο ευελπιστούμε να είναι και στο μέλλον. Εις ότι αφορά, τέλος, το Κοργιαλένειο Νοσοκομείο και το Ασκληπείο Βούλας, αυτά είναι μεν περιουσία του ΕΕΣ, έχουν όμως παραχωρηθεί – εκμισθωθεί στο ΕΣΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία