Πώς μεταδίδονται οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές;

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος προκαλούνται από διάφορους ιούς, με πιο γνωστούς τους ιούς της γρίπης, της παραγρίπης και του κοινού κρυολογήματος (ρινοϊοί) αλλά και από λιγότερο συχνούς ιούς, όπως τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (κυρίως σε βρέφη και παιδιά), αδενοϊούς, κορωναϊούς, και άλλους. Οι κύριοι αναπνευστικοί ιοί, όπως οι ιοί της γρίπης, μεταδίδονται αερογενώς, μέσω πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων τα οποία μεταφέρονται από άτομο που νοσεί σε υγιή άτομα, μέσω βήχα, φτερνίσματος ή ακόμα και ομιλίας. Επίσης μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω των χεριών, μετά από επαφή μολυσμένων με σταγονίδια επιφανειών και επακόλουθη επαφή με το στόμα, μύτη ή τα μάτια.

Οι αναπνευστικοί ιοί μπορούν να προσβάλουν το γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι πιο ευπαθείς στη μόλυνση από τους ιούς αυτούς. Τέτοιες ομάδες είναι άτομα ηλικίας άνω το 60 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (μεταμοσχευμένοι, καρδιοπαθείς), έγκυες και λεχωίδες. Τέλος, στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).

Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος;

Ο κύριος τρόπος προφύλαξης από τις ιώσεις και κυρίως από τη γρίπη, είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα στην αρχή κάθε περιόδου, τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο. Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχει προστασία στο 70-90% των ατόμων. Περιλαμβάνει στελέχη του προηγούμενου έτους και για το λόγο αυτό δεν παρέχει απόλυτη κάλυψη, καθώς νέα στελέχη γρίπης μπορούν να εμφανιστούν. Η κατάσταση του ανοσοποιητικού συτήματος, η ηλικία ή το ιατρικό ιστορικό του εμβολιαζόμενου είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Επίσης, η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής όπως η αποφυγή συνάθροισης με άλλα άτομα σε κλειστούς χώρους, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το φτέρνισμα, κλπ, συντελούν στη μείωση της διασποράς των ιών και της εξάπλωσης της γρίπης. Τέλος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι επιβεβλημένη, καθώς επηρεάζει τόσο την άμυνα του οργανισμού όσο και την πορεία των συμπτωμάτων σε περίπτωση νόσου.

Ποια είναι η θέση της ιατρικής για τη χρήση βοτάνων και ιδιαίτερα του Κρητικού Ιάματος στην πρόληψη και αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος;

Η φύση αποτελεί την πηγή πολλών δραστικών ουσιών με φαρμακευτική δράση και εφαρμογή σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπου. Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και από την αρχαιότητα ήταν γνωστά πολλά αρωματικά βότανα με θεραπευτικές, αντισηπτικές ή επουλωτικές ιδιότητες. Τα φαρμακευτικά βότανα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων επιστημόνων σε ό,τι αφορά την ανάλυση των δραστικών τους ουσιών και τη μελέτη των χρήσεών τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. Η σύγχρονη ιατρική αποδέχεται ότι οι ουσίες που περιέχονται στα βότανα αυτά είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως φυσικά φάρμακα, αρκεί τα σκευάσματα που προέρχονται από τα βότανα αυτά, να αποτελούν προϊόν τεκμηριωμένων μελετών, τόσο σε κλινικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο, να έχουν περάσει κατάλληλους ποιοτικούς ελέγχους και να έχουν εγκριθεί από πιστοποιημένους εθνικούς και διεθνείς φαρμακευτικούς οργανισμούς. 

Σε ό,τι αφορά το ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΑΜΑ, αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο περιέχει συνδυασμό αιθέριων ελαίων από συγκεκριμένα αρωματικά βότανα της Κρήτης. Πολυετείς έρευνες, τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο, απέδειξαν την ευεργετική δράση του σκευάσματος στις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ιολογικών μελετών έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραστικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους ιούς. Η αντι-ιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώθηκε επιτυχώς σε διαφορετικά πειραματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι κλινικές μελέτες που ακολούθησαν σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, επιβεβαίωσαν την αντι-ιική δράση του σκευάσματος, μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Εκτός από την άμεση αντι-ιική δράση, το ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΑΜΑ έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του ανθρώπινου σώματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η AstraZeneca εξαγοράζει την εξειδικευμένη στον καρκίνο Fusion Pharmaceuticals
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών