Για τις σχέσεις με την Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία, για την εξίσωση που προωθεί η πολιτεία όσον αφορά το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) με το παραδοσιακό τσιγάρο αλλά και τα κριτήρια ποιότητας που πρέπει να θεσπιστούν από το κράτος προς όφελος του καταναλωτή είναι μερικά από τα θέματα που μας ανέλυσε ο κ. Σπύρος Τσιμούρης, μιλώντας εκ μέρους της Κοινότητας Ελλήνων Ατιμιστών

1)Υπάρχει κάποια αντιπαράθεση με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία;

Απ: Εμείς ως ατμιστές δεν έχουμε καμία κόντρα με την ΕΠΕ. Μας κάνει όμως εξαιρετική εντύπωση το ότι γίνονται εκτενείς αναφορές στα ΜΜΕ από την επιστημονική κοινότητα, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ψευδείς, ανυπόστατες και παραπλανητικές, αφού δεν βασίζονται σε δημοσιευμένες μελέτες. Πρόσφατα διαβάσαμε σε ρεπορτάζ δήλωση μέλους της ΕΠΕ, πως η φυτική γλυκερίνη (που είναι το βασικό συστατικό των υγρών αναπλήρωσης) είναι καρκινογόνος! Αυτό είναι ψευδές, διότι η γλυκερίνη πωλείται ελεύθερα στα φαρμακεία εδώ και χρόνια, χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα κ.α. και φυσικά δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πως σχετίζεται με οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

Το άτμισμα είναι ένα διφορούμενο θέμα. Θίγει πολλά οικονομικά συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα προϊόν που δεν προήλθε και δεν εξελίχθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία ή τους επιστήμονες. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει μια επιφύλαξη. Είναι όμως εξαιρετικά ανησυχητικό πως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι επιστήμονες αρνούνται να προσεγγίσουν τους ατμιστές και να ενημερωθούν για την πραγματική καθημερινή εμπειρία τους με το άτμισμα και πως άλλαξε η ζωή τους με αυτό.

Αυτό προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά, όπως και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να συμβουλευθεί μόνο επιστήμονες που δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το άτμισμα και δεν έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιοι μελέτες γι αυτό. Αντιθέτως, έχουν αγνοηθεί πλήρως επιστήμονες διεθνούς κύρους με εκτεταμένη έρευνα για το άτμισμα. Η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει ίσως την πιο έμπειρη επιστημονική ομάδα στην μελέτη του ατμίσματος, με διεθνή αναγνώριση, κι όμως ουδέποτε έχει ερωτηθεί ή έχει συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο για το άτμισμα.

2) Είναι παράδοση στην ελληνική αγορά να ψηφίζονται νομοσχέδια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εμπλεκομένων. Ωστόσο, εκτός από αυτό δηλώνετε αντίθετος με τη ψήφιση της "Προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα". Γιατί ποιος είναι ο αντίλογος;

Απ: Δεν είμαστε αντίθετοι με ολόκληρο το υπό ψήφιση νομοσχέδιο αλλά με τα άρθρα εκείνα που στην ουσία εξισώνουν το άτμισμα με το παραδοσιακό τσιγάρο, όχι μόνο στην πράξη, αλλά και στη συνείδηση του κόσμου. Κάτι που εκτός από εντελώς λανθασμένο είναι και εν δυνάμει εγκληματικό, αν τελικά αποτρέψει τους καπνιστές από το να στραφούν σε μια κατά 95% τουλάχιστον (ίσως και 99%) ασφαλέστερη εναλλακτική, σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Υποστηρίζουμε τους περιορισμούς για το συμβατικό τσιγάρο, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι στις αναιτιολόγητες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την απαγόρευση του ατμίσματος σε δημόσιους χώρους, την φορολόγηση, την απαγόρευση της ενημέρωσης και των διασυνοριακών πωλήσεων, που δείχνουν σε πόσο λάθος κατεύθυνση κινείται. Δεν δεχόμαστε το παράδοξο να θέτει ο νομοθέτης περισσότερους περιορισμούς στο κατά πολύ ασφαλέστερο άτμισμα, από ότι στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

3) Φορολογικά πόσο επιβαρύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Απ: Πέραν του 24% ΦΠΑ, θα επιβαρυνθούν τα υγρά αναπλήρωσης (το "αναλώσιμο" μέρος δηλαδή) με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 1€/10ml υγρού. Αυτό δεν επιβάλλεται από την Κοινοτική Οδηγία, είναι ακόμα ένα εισπρακτικό μέτρο της Ελληνικής κυβέρνησης το οποίο είναι άδικο, καθώς δεν υπάρχει κανένα αιτιολογημένο σκεπτικό πίσω από τη φορολόγηση, εν αντιθέσει -για παράδειγμα- με τη φορολόγηση του καπνού ή των αλκοολούχων ποτών, που επιβάλλεται από την Πολιτεία για να καλύψει το αυξημένο κόστος περίθαλψης και νοσηλείας των ασφαλισμένων, εξαιτίας των παθήσεων που σχετίζονται με αυτά.

4) Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα πόσο έχει πραγματικά μειώσει τους καπνιστές; και ποια προβλέπεται να είναι η τάση;

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012, οι ατμιστές στην Ελλάδα ανέρχονταν σε περισσότερους από 200.000 εκείνη την εποχή. Αν αναλογιστούμε πως τότε λειτουργούσαν στην επικράτεια περίπου 50-60 εξειδικευμένα καταστήματα με είδη ατμιστού, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 300 -εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης και "ασφυξίας"» της αγοράς- εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ο αριθμός των ατμιστών έχει τουλάχιστον υπερδιπλασιαστεί. Σύμφωνα δε με την τελευταία μελέτη στοιχείων από το Ευρωβαρόμετρο, 6,1 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν διακόψει το κάπνισμα, και 9 εκατομμύρια επιπλέον το έχουν ελαττώσει, με τη βοήθεια του ατμίσματος.

5) Δυστυχώς όμως και ο χώρος του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει υποδεχτεί και "αλεξιπτωτιστές". Τι έχετε κάνει ή τι σκοπεύεται να κάνετε προκειμένου να οχυρώσετε τον κλάδο;

Απ: Εμείς ως καταναλωτές, ούτε μπορούμε ούτε είναι δική μας ευθύνη να οχυρώσουμε τον κλάδο των επιχειρηματιών του ατμίσματος. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να ζητάμε από όλους -και ειδικότερα από την Πολιτεία- την εξασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων ατμίσματος που χρησιμοποιούμε. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια ποιότητας διότι είναι προς το συμφέρον μας. Θα πρέπει όμως η νομοθεσία να είναι ρεαλιστική, αναλογική και να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι το άτμισμα είναι σαφέστατα λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]