Στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όλα είναι δυνατά. Οι βοήθειες που προσφέρονται, ξεπερνούν ενίοτε τα όρια και ικανοποιούν πλήρως τις επιθυμίες των ανθρώπων. Η καλή χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στην υγεία. Στην χώρα μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολυποίκιλα ταλέντα και τεχνογνωσία. Τους ανθρώπους αυτούς τους ανακαλύπτεις πολλές φορές από σύμπτωση. Αυτό έγινε και με τον φαρμακοποιό, Γεώργιο Σολούπη, από την Μεσσηνία.

Μια γνωριμία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε αρκετή για να μάθουμε τι εκπληκτικό και χρηστικό έχει δημιουργήσει αυτός ο άνθρωπος. Πρόκειται για μια εφαρμογή που ο καθένας μπορεί να κατεβάσει από το «Google play store» στο κινητό του και η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τα φάρμακα, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή, μας παρέχει, μεταξύ άλλων, την λιανική τιμή των φαρμάκων, τα Μη.Συ.Φα, την συμμετοχή συνταγών φαρμάκων κλπ. Το εργαλείο λοιπόν είναι απόλυτα χρήσιμο για φαρμακοποιούς, γιατρούς ασθενείς, για όλους μας. Ας μάθουμε όμως περισσότερα για την εν λόγω εφαρμογή από τον εμπνευστή της, τον κ. Γεώργιο Σολούπη.   

Πώς φτάσατε στη δημιουργία αυτής της εφαρμογής;

Η ιδέα προέκυψε από συναδέλφους φαρμακοποιούς και ασθενείς που συνεχώς ρωτούσαν - λόγω άγνοιας ή λόγω της οικονομικής κρίσης: «Πόσο είναι η συμμετοχή στη συνταγή μου;» ή «πόσο κοστίζει το τάδε φάρμακο;».

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί μέχρι τώρα μπορούσαν να υπολογίσουν την συμμετοχή μόνο αν ήταν κοντά σε ανοιχτό ηλεκτρονικό υπολογιστή, και με δεδομένο ότι  οι τιμές πάνω στα κουτιά των φαρμάκων συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω των συνεχών αλλαγών που επιβάλλει το υπουργείο. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για την εφαρμογή «Recipe» που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τα φάρμακα χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και φυσικά ακόμα και από το σπίτι!

Απευθύνεται σε γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και ασθενείς που μπορούν να μάθουν γρήγορα και εύκολα τι θα πληρώσουν για τα φάρμακά τους, πριν πάνε στο φαρμακείο.

Ποια είναι τα  σχόλια που έχετε αποσπάσει από την μέχρι τώρα λειτουργία της εφαρμογής;

Τα σχόλια είναι πολύ θετικά και ενδιαφέροντα. Η εφαρμογή, στα 2 χρόνια που εξυπηρετεί τον κόσμο, κινείται σε ανώτατη βαθμολογία 4,9-5. Τα σχόλια είναι πολύ θετικά και ειδικά από αυτούς που έχουν βοηθηθεί σε δύσκολες στιγμές όπως όταν δεν έχουν ρεύμα, δεν δουλεύει ο υπολογιστής  τους και πρέπει να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικά από τα σχόλια:

«Πολύ καλό! Απλό στη χρήση και πολύ χρήσιμο, τόσο για τον φαρμακοποιό όσο και για τον πολίτη που έχει κάποια απορία για την τιμολόγηση των φαρμάκων του»

«’Έχει σώσει πολλούς φαρμακοποιούς σε δύσκολες στιγμές! »

«Πολύ χρήσιμη - πραγματικά καλή  και  αξιόπιστη εφαρμογή για όλους τους φαρμακοποιούς. Λύνει τα χέρια σε περιπτώσεις εκτός φαρμακείου!”

Η εφαρμογή απευθύνεται σε γιατρούς, φαρμακοποιούς και πολίτες, με ελάχιστη εμπειρία από κινητά android.

Οι γιατροί μπορούν να ενημερωθούν για τα φάρμακα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη δραστική ουσία, για το αν το φάρμακο είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, για την πλήρη περιγραφή και φυσικά για την τελική συμμετοχή που θα πληρώσει ο ασθενής. Λόγω της μεγάλης ανάγκης να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αυτή η πληροφόρηση βολεύει αφάνταστα τους γιατρούς στην επιλογή του φαρμάκου.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να βρουν τη συμμετοχή στις ιατρικές συνταγές χωρίς τη χρήση υπολογιστή και να ενημερώσουν τον ασθενή γρήγορα για τις τρέχουσες λιανικές τιμές φαρμάκων, με βάση τα αρχεία του υπουργείου που περιλαμβάνει η εφαρμογή.

Οι ασθενείς, από την πλευρά τους, μπορούν εκτός φαρμακείων, να βρουν γρήγορα και με ευκολία τι θα πληρώσουν για τα φάρμακά τους, που είναι γραμμένα στην ιατρική συνταγή και για οποιοδήποτε φάρμακο θέλουν να προμηθευτούν.

Από πότε υπάρχει και λειτουργεί αυτή η εφαρμογή;

Η εφαρμογή ανέβηκε τέλη Ιουνίου 2016. Αμέσως αγαπήθηκε, πρώτα από τους επαγγελματίες υγείας και μετά από τον απλό κόσμο, ενώ μετά από μια μικρή περίοδο εξοικείωσης, έγινε αντιληπτό  πως είναι πολύ απλή, φιλική στο χρήστη και ακριβής ως προς τα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα οφέλη από την χρήση της;

Πρόκειται για μια πρωτότυπη και μοναδική εφαρμογή στο Google Play και στόχος είναι να συνεχίσει να υπάρχει ως ένα χρήσιμο δωρεάν εργαλείο για την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα, τον απλό κόσμο και να βελτιωθεί περαιτέρω ως προς τον αριθμό των λειτουργιών, την εμφάνιση, καθώς και να επεκταθεί σε χρήστες iphone.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει τη θετική και την αρνητική λίστα φαρμάκων, καθώς και το σύνολο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) Ελλάδος.

Στην πλήρη λειτουργία της περιλαμβάνει τις παρακάτω δυνατότητες:

-Εύρεση συμμετοχής με βάση τις ηλεκτρονικές συνταγές που εκδίδει η ΗΔΙΚΑ και τη θετική λίστα φαρμάκων που κατά καιρούς δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μέσα στο αρχείο ΦΕΚ περιλαμβάνονται οι λιανικές και οι  αποζημιούμενες τιμές και με βάση τις επίσημες οδηγίες εύρεσης της συμμετοχής, η εφαρμογή βγάζει αποτελέσματα για το ποσό που θα πληρώσει κάποιος στο φαρμακείο ανάλογα με τα φάρμακα, την ποσότητα και το ποσοστό συμμετοχής.

-Δυνατότητα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς να πληροφορηθούν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και να αντλήσουν πληροφορίες για την περιεκτικότητα, τη δραστική ουσία, τη μορφή (με βάση το αρχείο του υπουργείου), την παραγωγό ή διανομέα εταιρεία και αν το φάρμακο είναι πρωτότυπο ή γενόσημο.

-Λειτουργία αναζήτησης της συμμετοχής με βάση τη δραστική ουσία.  Ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν και περιέχουν την εκάστοτε δραστική ουσία (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας)

-Λειτουργία αναζήτησης του φαρμάκου με τη βοήθεια του barcode, όπου ο χρήστης μπορεί να βρει το φάρμακο μέσα από μια μεγάλη βάση δεδομένων με barcode. Περιλαμβάνει δωρεάν λειτουργία ενεργοποίησης scanner με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού

-Συγκεντρωτικός κατάλογος όλων των φαρμάκων από όλες τις λίστες (αρνητική, θετική και ΜΗΣΥΦΑ). Σε αυτή τη λειτουργία, ο χρήστης μπορεί να βρει με βάση το όνομα ή το barcode το φάρμακο που τον ενδιαφέρει και την τιμή που έχει καθορίσει το κράτος (λιανική ή προτεινόμενη λιανική).

-Λειτουργία εύρεσης όμοιου φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία σε περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει μεγάλη εμπειρία από τις δραστικές ουσίες. Πληκτρολογώντας το όνομα του φαρμάκου, βλέπει ο ενδιαφερόμενος τη δραστική ουσία και επιλέγοντας από εκεί τη δραστική ουσία, εμφανίζονται όλα τα φάρμακα που την περιέχουν. Επιλέγοντας το επιθυμητό φάρμακο, εμφανίζονται η λιανική τιμή και το barcode. Η λειτουργία αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση και έδωσε στην εφαρμογή αρκετούς καθημερινούς χρήστες.

-Τελευταία λειτουργία που προστέθηκε ήταν η εύρεση ICDs με ελληνικές διαγνώσεις, η οποία είναι χρήσιμη σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ο χρήστης μπορεί στο ειδικό πλαίσιο να πληκτρολογήσει είτε τον κωδικό του ICD είτε την κωδική ελληνική λέξη και αμέσως εμφανίζονται αποτελέσματα, καθώς η εφαρμογή έχει ψάξει σε όλο το κείμενο των διαγνώσεων.

- Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση μέσα στην εφαρμογή. Μια απλή ανάγνωση βοηθά στο να γίνουν κατανοητά τα βήματα για να εξοικειωθεί ο χρήστης με το περιβάλλον, ώστε να πληροφορείται γρήγορα και σωστά για τα φάρμακα που θα προμηθευτεί

Έχετε παρουσιάσει την εφαρμογή πανελλαδικά;

Η προώθησή της γίνεται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες προτείνουν την εφαρμογή ο ένας στον άλλο λόγω της μεγάλης χρησιμότητας στην καθημερινή ζωή.

Πιστεύετε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες τέτοιες παρόμοιες εφαρμογές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα;

Οι εφαρμογές της υγείας στα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ περιορισμένες ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που να είναι ταυτόχρονα και προγραμματιστές. Έτσι εμπλέκονται ξεχωριστά οι δύο ειδικότητες, κάτι  που δυσκολεύει την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης εφαρμογής.

Πιστεύω πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν και άλλες εφαρμογές, οι οποίες να ξεκινήσουν να βοηθούν στην καθημερινότητα τους ασθενείς, όπως για παράδειγμα  με την ενημέρωση για τα φάρμακα, με μικρές συμβουλές υγείας, την διαχείριση και αποθήκευση του ιστορικού του ασθενούς ώστε να είναι διαθέσιμο στους επαγγελματίες υγείας και φυσικά τώρα που υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν κάποια Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα εκτός φαρμακείων, να υπάρξουν εφαρμογές που να ενημερώνουν και να δίνουν αξιόπιστες πληροφορίες αυτοφροντίδας, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρενέργειες από την αλόγιστη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Να σημειώσω ότι είναι συχνό το φαινόμενο των παράνομων πωλήσεων γνήσιων και μη φαρμάκων στο διαδίκτυο  και πρέπει να βρεθεί λύση (πάντα πιστεύω μέσω των εφαρμογών λόγω της άμεσης και συχνής χρήσης από τον κόσμο) ώστε οι ασθενείς να είναι προστατευμένοι. Αυτό μπορεί να γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με μια γενικότερη βοήθεια 

Τι έχετε να πείτε  σε αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τις εφαρμογές στα κινητά;

Πρώτα από όλα είναι φανταστικό το γεγονός ότι η Google δίνει την ευκαιρία σε όλους, ακόμα και αν δεν έχουν πτυχίο προγραμματιστή, να δημιουργήσουν μια εφαρμογή. Μπαίνεις στο ειδικό site, γράφεσαι, ακολουθείς ένα πρόγραμμα μελέτης και μετά από λίγο καιρό έχοντας πάρει τα πρώτα μαθήματα, ξεκινάς τις δικές σου απλές εφαρμογές. Φυσικά χρειάζεται φαντασία, μεράκι και πολλή μα πολλή υπομονή μέχρι να πετύχεις το τελικό αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί!  Όποιον μαγεύεται από τη λειτουργία των κινητών τον προτρέπω να ξεκινήσει σύντομα την ανάπτυξη εφαρμογών. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα είναι ο νέος Bill Gates…

 

 

*Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Σολούπης είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει τα πτυχία «Android Basic Degree 2017» (Udacity in Cooperation with Google) και  «Android Developer Degree 2018» (Udacity in Cooperation with Google).  Διατηρεί  φαρμακείο στην περιοχή της Μεσσηνίας εδώ κα 11 χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες:  https://www.linkedin.com/in/george-soloupis-346a40135/ 

Εφαρμογή

Recipe Rx (φάρμακα, δραστικές, ICDs κ.ά)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.george.recipe 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου