“Το άτμισμα επιτρέπεται σε ορισμένους κλειστούς χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει εκστρατεία μετάβασης των καπνιστών σε αυτό”.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο Iatronet ο επικεφαλής επιστημονικών ερευνών της British American Tobacco δρ Chris Proctor.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μείωση των κινδύνων από το κάπνισμα αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες των υγειονομικών αρχών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η προσπάθεια είναι πολύ ισχυρή σε ορισμένες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση και οι οργανισμοί για τη Δημόσια Υγεία προσπαθούν να στρέψουν τους καπνιστές στα προϊόντα ατμίσματος.

“Οι καπνιστές δεν παύουν να χρησιμοποιούν νικοτίνη, αλλά τη λαμβάνουν σε μία σαφώς πιο ασφαλή μορφή της”, αναφέρει ο κ. Proctor, για να σημειώσει:

“Η προσπάθεια επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αρχές των ΗΠΑ και του Καναδά συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, η οποία γίνεται όλο και πιο αποδεκτή και από ευρωπαϊκές χώρες”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Με τη χρήση προϊόντων ατμίσματος, οι χρήστες δεν παραμένουν εξαρτημένοι από τη νικοτίνη;

Η εξάρτηση παραμένει, αλλά οι κίνδυνοι από το κλασσικό κάπνισμα είναι σαφώς μεγαλύτεροι, με τον καπνιστή να κινδυνεύει από καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Με το άτμισμα, αποφεύγει τους συγκεκριμένους κινδύνους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι βρετανικές αρχές υποστηρίζουν πλήρως τη στροφή στα προϊόντα ατμίσματος.
Υπάρχει καμπάνια κατά του καπνίσματος, ενώ προβάλλεται από κρατικούς φορείς η στροφή στο άτμισμα.

Αρκετοί από όσους ατμίζουν, οδηγούνται στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη. Στην αρχή είναι δύσκολο. Βλέπουμε, ωστόσο, δύο τάσεις: η μία είναι ατμιστές να στρέφονται από τις γεύσεις καπνού σε άλλες και η άλλη να μειώνουν την περιεκτικότητα σε νικοτίνη.

Ποια είναι η στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;

Παρατηρούμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε μία σειρά από χώρες. Ο ΠΟΥ εκφράζει τους προβληματισμούς του, αλλά δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τα προϊόντα ατμίσματος.

Έχουν προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση τους από νέους και πρώην καπνιστές.

Η απάντηση είναι πως τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται σε ενηλίκους και πως τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διασφαλίζεται πως υπάρχει όφελος για τη Δημόσια Υγεία.

Πρέπει να απαγορεύεται το άτμισμα σε κλειστούς χώρους;

Έρευνες από ανεξάρτητα εργαστήρια έδειξαν πως όταν καπνίζεις σε κλειστό χώρο, οι επικίνδυνοι ρύποι υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας για την υγεία.

Όταν έγινε το ίδιο με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν προϊόντα ατμίσματος, δεν ξεπεράστηκαν τα όρια που θέτει ο ΠΟΥ.

Με το κάπνισμα εκλύονται στερεοί ρύποι που παραμένουν στην ατμόσφαιρα, αλλά οι ατμοί εξατμίζονται πολύ γρήγορα και εξαφανίζονται στον αέρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπεται το άτμισμα σε πολλούς κλειστούς χώρους, αλλά υπάρχουν και χώροι όπου απαγορεύεται.

Από επιστημονικής άποψης, δεν χρειάζεται η απαγόρευση του ατμίσματος σε κλειστούς χώρους. Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, πως η λήψη μίας τέτοιας πολιτικής απόφασης είναι δύσκολη.

Έχουν γίνει κλινικές μελέτες και τι έχουν δείξει;

Έχουν διενεργηθεί τοξικολογικές εργαστηριακές και κλινικές μελέτες. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε μία κλινική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έδειξε πως η έκθεση σε ρύπους που εκλύονται από τσιγάρο είναι πολύ υψηλή και μειώνεται σημαντικά όταν αφορά άτμισμα.

Ξεκινούμε τώρα μία έρευνα σε ανθρώπους που καπνίζουν και στρέφονται στο άτμισμα. Σκοπός είναι να δούμε σε ποιό βαθμό σημειώνεται αλλαγή στους βιοδείκτες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου