Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, διώχνουν τα προϊόντα από την Ελλάδα, μας ανέφερε στέλεχος πολυεθνικής που διακινεί βρεφικά γάλατα. Την ίδια στιγμή, έχουν φουντώσει οι φήμες ότι εξαιτίας του δυσβάσταχτου clawback έλαβε τέλος η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ πολυεθνικής και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με την οποία η δεύτερη διακινούσε μεταξύ άλλων και βρεφικά γάλατα.  
 
Σύμφωνα με την πηγή μας, το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις σε αυτό το τμήμα της αγοράς και μάλλον δυσάρεστες, καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο clawback, που φθάνει στο 47%.  

Όπως ανέφερε το στέλεχος της αγοράς, το κράτος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική με τις "πλάτες" άλλων και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον επαναπροσδιορισμό των προϋπολογισμών σε κατηγορίες όπου αποκλείεται η υπερσυνταγογράφηση, όπως είναι τα πρόωρα βρέφη ή τα βρέφη που είναι αποδεδειγμένα ιατρικώς αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα.  Αναμφίβολα, οι εταιρείες έχουν την διάθεση να υποστηρίξουν την χώρα, αλλά και το κράτος πρέπει πλέον να αποδεχτεί ότι ιδιωτική πρωτοβουλία και πολιτεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οι επιπτώσεις –θετικές ή αρνητικές- στο ένα δοχείο συμπαρασύρουν και το άλλο.   

Το πρώτο παράδοξο που συμβαίνει, σύμφωνα με πηγές μας, είναι ότι τα ειδικά βρεφικά γάλατα εντάσσονται στον προϋπολογισμό που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ και αφορά την ειδική σίτιση, αυτή δηλαδή που λαμβάνουν κατά βάση οι καρκινοπαθείς. Ο προϋπολογισμός που έχει οριστεί για την ειδική σίτιση είναι 20 εκατ. ευρώ και πέρυσι έφθασε στα 34 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα επιπλέον 14 εκατ. ευρώ να κληθούν να τα επιστρέψουν όλες οι εταιρείες -ανεξαιρέτως- που υπάγονται στην κατηγορία.
 
Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο, μας αναφέρουν πηγές της αγοράς, καθώς από τα ειδικά βρεφικά γάλατα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πλήρως μόνο δύο κατηγορίες- τα προϊόντα για τα πρόωρα και τα προϊόντα για τις αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα- αφήνοντας εκτός γάλατα που είναι για την  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα ή την διάρροια.
 
Για αυτά, ο ασφαλισμένος είναι αναγκασμένος να πληρώσει συμμετοχή που φθάνει και το 25% σε μία εποχή που όλοι γνωρίζουν ότι από τη μία οι οικονομικές συνθήκες δεν του το επιτρέπουν, από την άλλη όμως δεν μπορεί να πράξει και κάτι διαφορετικό αφού μιλάμε για την επιβίωση του παιδιού του. Άρα, αναρωτιούνται οι πηγές μας, πού είναι η κοινωνική πολιτική του κράτους, τι κάνει δηλαδή από μόνο του με τις δομές που διαθέτει για να υποστηρίξει τα βρέφη που εμφανίζουν προβλήματα υγείας;
 
Θεωρείται λοιπόν βέβαιο, ότι οι εταιρείες της κατηγορίας σχεδιάζουν την επανατοποθέτησή τους στην αγορά. Μιας κατηγορίας που έχει αλλάξει σελίδα τα τελευταία χρόνια και από δύο άλλες παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος έχει να κάνει με την δραματική μείωση των γεννήσεων που από 118.800 γεννήσεις που ήταν το 2009 έκλεισαν το 2018 στις 88.500 γεννήσεις, ενώ η δεύτερη αφορά τη σημαντική άνοδο του μητρικού θηλασμού. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδήγησαν την κατηγορία σε απώλειες περίπου 8 εκατ. Ευρώ, φθάνοντας σήμερα τα γάλατα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας στα 60 εκατ. Ευρώ από 68 εκατ. Ευρώ που ήταν πριν από μία διετία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;