Πολλές κυβερνήσεις σημειώνουν πρόοδο στον αγώνα κατά του καπνίσματος, με 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σήμερα σε χώρες που έχουν εισαγάγει νομοθετικά απαγόρευση του καπνίσματος, γραφικές προειδοποιήσεις πάνω στις συσκευασίες και άλλα αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου του καπνίσματος . Εξέλιξη που αφορά τέσσερις φορές περισσότερους ανθρώπους από ό, τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν επαρκώς πολιτικές καταπολέμησης της καταστροφικής αυτής συνήθειοας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας στους ανθρώπους για να την εγκαταλείψουν .

Η έβδομη έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναλύει τις εθνικές προσπάθειες για την εφαρμογή των αποτελεσματικότερων μέτρων της σύμβασης-πλαισίου της Οργάνωσης για τον έλεγχο του καπνίσματος (WHO FCTC) που αποδεδειγμένα μειώνουν την χρήση καπνού.

Αυτά τα μέτρα, όπως και οι παρεμβάσεις "MPOWER", έχουν αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και μειώνουν το κόστος της δαπάνης για υγειονομικη περίθαλψη. Η έκθεση MPOWER ξεκίνησε το 2007 για να προωθήσει τις δράσεις των κυβερνήσεων σε έξι στρατηγικές ελέγχου του καπνού, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Παρακολούθηση των πολιτικών χρήσης και πρόληψης του καπνίσματος
  • Προστασία των ανθρώπων από το κάπνισμα.
  • Προσφορά βοήθειας για να εγκαταλειφθεί η κακή συνήθεια.
  • Ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνού.
  • Επιβολή απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού, της προώθησης και της χορηγίας.
  • Αύξηση των φόρων επί του καπνού.

Η αντικαπνιστική προσπάθεια πρέπει να ενταθεί

Το επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης είναι η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι χώρες για να σταματήσουν οι χρήστες το κάπνισμα. Μετά τη Τουρκία, η Βραζιλία είναι η χώρα που έχει εφαρμόσει πλήρως όλα τα μέτρα MPOWER

Ο κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση καθολικής υγειονομικής κάλυψης για τους πολίτες τους.

"Η διακοπή του καπνού είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για την υγεία του", δήλωσε ο ίδιος. "Το πακέτο MPOWER δίνει στις κυβερνήσεις τα πρακτικά εργαλεία για να το επιτύχουν".

Μολονότι πραγματοποιείται πρόοδος, δεδομένου ότι 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που σήμερα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες απόσυρσης (2 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό, τι το 2007) μόνο 23 χώρες παρέχουν υπηρεσίες απόσυρσης σε επίπεδο βέλτιστης πρακτική.

Οι υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνουν εθνικές τηλεφωνικές γραμμές χωρίς χρέωση, υπηρεσίες "mCessation" για την προσέγγιση μεγαλύτερων πληθυσμών μέσω κινητών τηλεφώνων, παροχή συμβουλών από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.λπ.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο, εκ των οποίων το 80% ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC).

Από την τελευταία έκθεση, διαπιστώνεται ότι

  • 36 χώρες έχουν εισαγάγει ένα ή περισσότερα μέτρα MPOWER στο υψηλότερο επίπεδο επίτευξης.
  • Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - 3.9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε 91 χώρες - επωφελούνται από τις προειδοποιήσεις που υπάρχουν πάνω στα πακέτα. Το συγκεκριμένο μέτρο MPOWER πέτυχε την υψηλότερη πληθυσμιακή κάλυψη στις περισσότερες χώρες.
  • 14 χώρες έχουν εφαρμόσει μεγάλους νομοθετικούς προειδοποιητικούς νόμους σε επίπεδο βέλτιστων πρακτικών.
  • Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στη φορολογία του καπνού. Η κάλυψη του πληθυσμού από αυτήν την πολιτική MPOWER σχεδόν διπλασιάστηκε από 8% το 2016 σε 14% το 2018. Όμως, ενώ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού, η φορολογία εξακολουθεί να είναι η πολιτική MPOWER με τη χαμηλότερη πληθυσμιακή κάλυψη.
  • Από τα 5 δισεκατομμύρια άτομα που προστατεύονται από τουλάχιστον μία πολιτική MPOWER, 3.9 δισεκατομμύρια ζουν σε LMIC (ή το 61% όλων των ανθρώπων σε LMICs).
  • 59 χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ένα ενιαίο μέτρο MPOWER στο υψηλότερο επίπεδο επίτευξης - 49 είναι LMIC.
  • Στις 34 χώρες χαμηλού εισοδήματος του κόσμου, 17 έχουν σήμερα τουλάχιστον μία πολιτική MPOWER σε επίπεδο βέλτιστων πρακτικών σε σύγκριση με τρεις για το 2007, γεγονός που δείχνει ότι το επίπεδο εισοδήματος δεν αποτελεί εμπόδιο για τον έλεγχο του καπνίσματος με τις καλύτερες πρακτικές

Για κάθε μέτρο MPOWER, έχουν υπάρξει νέες χώρες που έχουν εφαρμόσει ορισμένα από τα μέτρα σε επίπεδο βέλτιστων πρακτικών από την τελευταία έκθεση:

  • 7 κράτη(Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπενίν, Μπουρούντι, Γκάμπια, Γουιάνα, Νιούε και Τατζικιστάν) έχουν θεσπίσει νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος που καλύπτουν όλους τους δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας.
  • 4 κράτη (Τσεχία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία και Σουηδία) προχώρησαν σε επίπεδο βέλτιστης πρακτικής με υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Ωστόσο κατά την ίδια περίοδο, έξι άλλες χώρες μείωσαν τα μέτρα, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο χωρών.
  • 14 κράτη (Μπαρμπάντος, Καμερούν, Κροατία, Κύπρος, Γεωργία, Γουιάνα, Ονδούρα, Λουξεμβούργο, Πακιστάν, Αγία Λουκία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Ισπανία και Τιμόρ) υιοθέτησαν το μέτρο των συνεπειών πάνω στα πακέτα των τσιγάρων.
  • 10κράτη (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αζερμπαϊτζάν, Μπενίν, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάμπια, Γουιάνα, Νιούε, Σαουδική Αραβία και Σλοβενία) εισήγαγαν ολοκληρωμένες απαγορεύσεις στη διαφήμιση, προώθηση και χορηγία καπνού.
  • 10 (Ανδόρα, Αυστραλία, Βραζιλία, Κολομβία, Αίγυπτος, Μαυρίκιος, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία και Ταϊλάνδη) αύξησαν τους φόρους ώστε να αντιστοιχούν στο 75% των λιανικών τιμών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management