Η Κίνα έδωσε το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί το αντιφλεγμονώδες φάρμακο της Roche – tocilizumab- σε ασθενείς με κοροναϊό που έχουν εμφανίσει και πνευμονικές επιπλοκές, καθώς προσπαθεί να βρει τρόπους αντιμετώπισης της επιδημίας SARS-COV2.

Η ταχεία έγκριση σημαίνει ότι το tocilizumab - ένας αναστολέας της ιντερλευκίνης-6 - μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορoναϊό, οι οποίοι έχουν αναπτύξει σοβαρή πνευμονική βλάβη και επίσης έχουν αυξημένα επίπεδα IL-6 στο αίμα.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα IL-6 - ένας βιοδείκτης για τη φλεγμονή και μια ανοσοαπόκριση υψηλού επιπέδου - σχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε άτομα με πνευμονία.

Η Kίνα ελπίζει, ότι το φάρμακο θα μπορούσε να διακόψει το «σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών» (CRS), μια διαδεδομένη μορφή συστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης που μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή ορισμένων ασθενειών ή λοιμώξεων.

Το tocilizumab κυκλοφορούσε στην αγορά από το 2010, αποφέροντας πέρσι στην εταιρεία έσοδα ύψους 2 δισ. δολ. από όλο το εύρος των εγκεκριμένων ενδείξεών του.

Πρώτα εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ακολούθως συγκέντρωσε πρόσθετες εγκρίσεις στη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, στη γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα και στο CRS που σχετίζονται με κυτταρικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια από τη χρήση του σε λοιμώξεις SARS-COV2, αλλά οι Κινέζοι ερευνητές πραγματοποιούν κλινική δοκιμή σε 188 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα σε 14 ασθενείς έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν άτομα που έχουν σοβαρή πνευμονική νόσο.

Τα νέα της έγκρισης έλαβαν χώρα λίγο μετά την αύξηση της εκτίμησης του ποσοστού θνησιμότητας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2% σε 3,4% παγκοσμίως, με εύρος 0,7% έως 4,0%, ανάλογα με την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Για λόγους σύγκρισης, η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θανάτου περίπου 1%.

Στο μεταξύ, η Takeda και Alnylam έχουν ενώσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση COVID-19 λοιμώξεων.

Η Takeda έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη μιας θεραπείας που προέρχεται από το πλάσμα - μιας πολυκλωνικής υπερανοσοσφαιρίνης που ονομάζεται TAK-888 - η οποία προορίζεται για τη θεραπεία ατόμων υψηλού κινδύνου από  τον ιό. Η παθητική ανοσοθεραπεία παράγεται από ειδικά παθογόνα αντισώματα από πλάσμα που συλλέγονται από ασθενείς που έχουν νοσήσει.

Η Alnylam, στο μεταξύ, λέει ότι συνεργάζεται με την Vir Biotech σε φάρμακα παρεμβολής RNA. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε φάρμακα RNAi κατά του ιού της ηπατίτιδας Β.

 

Πηγές: http://www.pmlive.com/pharma_news/china_backs_use_of_roches_actemra_for_coronavirus_1328014