Αγγλικός όρος

fruit

Ορισμός

1. Η ώριμη ωοθήκη ενός σπερματοφόρου φυτού και ο περιβάλλοντας ιστός όπως το περικάρπιο ενός φασολιού, καρπού, κόκκου, ή μούρου.

2. Το φαγώσιμο προϊόν ενός φυτού που αποτελείται από ώριμους σπόρους και τον περιβάλλοντα ιστό. Τα φρούτα προσθέτουν βιταμίνες, μέταλλα, και ίνες στην διατροφή. Βοηθούν στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας και συνδρόμων ανεπάρκειας βιταμινών. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν 2 έως 3 μερίδες φρούτων καθημερινώς, παρόλο που άτομα με ελαττωμένη αντοχή στη γλυκόζη ή σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν μόνο 1 με 2 μερίδες.

ΣΥΝΘΕΣΗ: Οι υδατάνθρακες στη μορφή σακχάρων φρούτων είναι το κύριο θερμιδικό συστατικό των φρούτων. Εβδομήντα-πέντε τοις εκατό των θερμίδων στα περισσότερα φρούτα είναι μίγμα δεξτρόζης και φρουκτόζης. Τα φρούτα είναι μία καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Σωμάτια πηκτόζης: Η πηκτόζη, η βασική ουσία που προκαλεί την πήξη των φρούτων, βρίσκεται σε ανώριμα φρούτα. Η πηκτίνη βρίσκεται σε ώριμα φρούτα ή φρούτα που έχουν μαγειρευτεί σε ένα διάλυμα ασθενούς οξέος.

Οξέα φρούτων: Το οξικό οξύ βρίσκεται σε κρασί και ξύδι. Το κιτρικό οξύ βρίσκεται σε λεμόνια, πορτοκάλια και κίτρο. Το μηλικό οξύ βρίσκεται σε μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, και φραγκοστάφυλα. Το οξαλικό οξύ βρίσκεται στο ρήο, λάπαθο, και βατόμουρα. Το ταρταρικό οξύ βρίσκεται σε σταφύλια, ανανά, και οξυφοίνικα ή ταμάρανδο. Το σαλικυλικό οξύ βρίσκεται σε φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, δαμάσκηνα, σταφύλια, και αγριόμηλα.

Συνδυασμένα οξέα: Το κιτρικό και μηλικό οξύ βρίσκονται σε βατόμουρα, φράουλες, φραγκοστάφυλα, και κεράσια. Το κιτρικό, μηλικό και οξαλικό οξύ βρίσκονται σε βατόμουρα.

Ετυμολογία

[Λατ. fructus, φρούτο]