Η γάτα σας επιτέθηκε ξαφνικά; Αν ναι, τότε, ίσως, γίνατε ένα αντικείμενο λανθασμένης κατεύθυνσης της επιθετικότητας της γάτας, ή απλά, «μπήκατε στο στόχαστρο της γάτας» που ενοχλήθηκε από κάποιον άλλον. Απρόβλεπτες και, από πρώτη όψη, απρόκλητες επιθέσεις συμβαίνουν, αν το αντικείμενο της επιθετικότητας της γάτας έχει εξαφανιστεί ή η γάτα δεν έχει πρόσβαση σε αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γάτα μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση του θυμού της και να επιτεθεί τον κοντινότερο σε αυτήν, δηλ. τον ιδιοκτήτη της.

Η γάτα που ενεργεί έτσι, δεν είναι επιθετική εκ φύσεως. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι γάτες δαγκώνουν, η διάγνωση φαίνεται να είναι «η λανθασμένα κατευθυνόμενη επιθετικότητα». Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να καταλάβουμε, πώς προκύπτουν και πώς μπορούν να διορθωθούν.

Η εμφάνιση μιας άλλης γάτας ακόμη και σε απόσταση ή πίσω από το παράθυρο ή τη γυάλινη πόρτα, αρκεί για να εξαγριώσει την γάτα σας. Πάντοτε συμβαίνει όταν δυο άγνωστες μεταξύ τους γάτες συναντιούνται μύτη με μύτη. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών είπαν ότι είχαν περάσει τέτοια επίθεση, όταν προσπάθησαν να χωρίσουν δυο γάτες που τσακώνονταν. Πραγματικά, μερικές φορές η παρουσία ενός ιδιοκτήτη αρκεί για να προκαλέσει μια επίθεση.

Οι διαπεραστικοί ήχοι, οι ασυνήθιστες μυρωδιές, η άφιξη επισκεπτών και άλλα είδη ανησυχίας στο περιβάλλον μιας γάτας, μπορεί να αποτελέσει λόγο για μια επιθετική συμπεριφορά. Μερικές φορές, κάποιοι δυσάρεστοι παράγοντες επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση μιας γάτας μεμιάς και μετά, η γάτα μπορεί να παραμείνει ανήσυχη για πολλές ώρες.

Οι ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς των ζώων από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στην Αμερική, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, την έξοδο από αυτές τις καταστάσεις. Αρχικά, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε τις συνθήκες που προηγούνται της επίθεσης: η θέα μιας γάτες και οι παράγοντες, που μπορεί να την έχουν επηρεάσει. Με την αποκάλυψη των πιθανών στοιχείων, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε την επιρροή αυτών των στοιχείων.

Μην προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τη γάτα ή να την επηρεάσετε με κάποιον τρόπο. Οι ενδείξεις της ανησυχίας μιας γάτας είναι το «χχχχχ», το γρύλισμα, το κούνημα της ουράς πέρα-δώθε και οι ανασηκωμένες τρίχες. Μόλις η γάτα αρχίσει να κάνει οποιαδήποτε άλλα πράγματα, π.χ. γλείψιμο ή φαγητό, η πιθανότητα της επίθεσης συνήθως εξαφανίζεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο