Συνήθως είναι αδέσποτα ζώα που επιβίωσαν από ένα τροχαίο ατύχημα ή κάποιον άλλο βαρύ τραυματισμό.

Το ζώο επιβιώνει από το τραύμα του, αλλά η απώλεια του άκρου δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Άλλα ζώα είχαν την ατυχία να μείνουν παράλυτα στα πίσω άκρα μετά από ατύχημα.

Το ζώο δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του. Περιορίζει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις του, κουράζεται να βρει τροφή και είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις. Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων δεν θέλουν να βλέπουν το ζώο τους χωρίς την ποιότητα ζωής που είχε, να χάνει την υπερηφάνειά του, να γίνεται εξαρτώμενο για τις βασικές του ανάγκες, να γίνεται βάρος στο σπίτι.

Για πολλές δεκαετίες τέτοια ζώα τελικά δεν γινόταν αποδεκτά από τους ιδιοκτήτες τους και οι περισσότεροι εγκατέλειπαν τη μάχη -τα κοίμιζαν.

Ευτυχώς η εμπειρία της ιατρικής του ανθρώπου σταδιακά μεταφέρθηκε στα ζώα. Κατασκευάστηκαν αναπηρικά καροτσάκια για μικρά ζώα τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και στην Ευρώπη άρχιζαν να κατασκευάζονται τεχνητά μέλη για σκύλους και γάτες.

Ευτυχώς υπάρχει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα του κτηνιάτρου και του ιδιοκτήτη που θέλει να χαρίσει την ποιότητα ζωής ξανά στο μη αρτιμελές ζώο.

Μια σειρά προϊόντων κυκλοφορεί στο εμπόριο. Υπάρχουν τεχνητά μέλη (τεχνητά άκρα) τα οποία αναλόγως της βλάβης, μπορούν να είναι κινητά ή σταθερά. Υπάρχουν ειδικοί νάρθηκες, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες καθώς και κηδεμόνες για σταθεροποίηση μιας άρθρωσης (αγκώνα, γονάτου) μετά από συντηρητική ή χειρουργική αποκατάσταση κάποιας σοβαρής κάκωσης.

Στο κομμάτι των αναπηρικών αμαξιδιων η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με τις περασμένες δεκαετίες. Ελαφριά υλικά, συνήθως από αλουμίνιο, εργομετρικός και κομψός σχεδιασμός και εύχρηστα αναπηρικά καροτσάκια ξαναδίνουν στους πιστούς μας φίλους το κέφι και τη χαρά της ζωής.

Οι τετράποδοι σύντροφοί μας απολαμβάνουν ξανά τις βόλτες έξω από το σπίτι και τα παιχνίδια με άλλα ζωάκια.

H μοναδική εταιρία που τα εισάγει στην Ελλάδα είναι η http://orthovet-medical.com/en.html μέσω του κτηνιάτρου Κουπατσιάρη Χρ.Γιώργου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα