Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) παρατηρείται σε ποσοστό 10-30 % του συνολικού αριθμού ασθενών ζώων που διακομίζονται στα Ιατρεία Μικρών Ζώων.

Η νεφρική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από αύξηση στο αίμα αζωτούχων ουσιών και από ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Αιτιολογία

Οποιαδήποτε νεφρική βλάβη μπορεί εν δυνάμει να είναι η αρχή νεφρικής νόσου. Για παράδειγμα, η πυελονεφρίτιδα (βακτηριακής προέλευσης), η υπέρταση, κληρονομικές νεφροπάθειες, καθώς και νεοπλασματικές καταστάσεις των νεφρών.

Στάδια της ΧΝΑ της γάτας

Η σταδιοποίηση της ΧΝΝ γίνεται με βάση το επίπεδο του Αζώτου στο αίμα. Στην πράξη, ο καταλληλότερος δείκτης είναι η κρεατινίνη ορού αίματος καθώς και η συμμετρική διμεθυλαργινίνη(SDMA). Φυσιολογική τιμή SDMA<14μg/dl).

1ο στάδιο (κρεατινίνη έως 1,6mg/dl και SDMA>14μg/dl)

Είναι δυνατόν το ζώο να μην εμφανίζει συμπτώματα λόγω της αντισταθμιστικής λειτουργίας των νεφρών. Είναι γνωστό πως ακόμη και με 75% των νεφρών εκτός λειτουργίας, τα ζώα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Συχνά βρίσκουμε τυχαία τα αίτια που ξεκινώντας σε αυτό το στάδιο, θα εξελίξουν την ανεπάρκεια στα επόμενα στάδια.

Αυτά μπορεί να βρεθούν σε μια γενική ανάλυση και καλλιέργεια ούρων (πρωτεϊνουρία, βακτηριουρία, γλυκοζουρία). Επίσης σε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή βιοψία νεφρών, όπως και σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε θεραπεύοντας το πρωτογενές αίτιο (εάν αυτό είναι δυνατόν), να εμποδίσουμε την εξέλιξη της νόσου.

2ο στάδιο (κρεατινίνη 1,6 έως 2,8 mg/dl και SDMA>14μg/dl)

Ελαφρά νεφρική αζωθαιμία (νεφρική ανεπάρκεια).

Θεραπευτικά χορηγούμε προστατευτικές ουσίες για τους νεφρούς- μειώνουμε τον φωσφόρο της τροφής, δίνουμε αντυπερτασικά κ.α. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μετάβαση στο επόμενο στάδιο διαφέρει για τις γάτες (μήνες ή και χρόνια) και για τους σκύλους (εβδομάδες ή μήνες).

3ο στάδιο (κρεατινίνη 2,9 έως 5 mg/dl και SDMA>14μg/dl ή αποκλειστικά σε ζώα με κακή θρεπτική κατάσταση όταν έχουμε κρεατινίνη 1,6-2,8mg/dl και SDMA>25μg/dl)

Μέσης βαρύτητας νεφρική αζωθαιμία (νεφρική ανεπάρκεια).

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει θεραπευτική προσπάθεια εδώ πριν προχωρήσει η ανεπάρκεια στο ουραιμικό σύνδρομο. Απαιτείται συχνή εργαστηριακή διερεύνηση του ζώου και κατάλληλη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

4ο στάδιο (κρεατινίνη > 5 mg/dl  και SDMA>440μg/dl ή σε ζώα με κακή θρεπτική κατάσταση, όταν έχουν κρεατινίνη 2,9-5.0mg/dl και SDMA>45μg/dl) 

Σοβαρή νεφρική αζωθαιμία. Υπάρχουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υποκαλιαιμία), μεταβολική οξέωση, εξασθένηση αμυντικών μηχανισμών και αναιμία. Ακόμη έχουμε αφυδάτωση, ανορεξία, εμετούς, στοματικά έλκη, ληθαργικότητα (ουραιμικό σύνδρομο).

Το αλάτι και ο ρόλος του στη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Οι γάτες με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια πάσχουν συχνότερα από Συστηματική Υπέρταση. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, η λήψη αλατιού δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση στη γάτα. Επομένως, ένα ισορροπημένο γεύμα ως προς το αλάτι (NaCl) είναι επιβεβλημένο.

Συμπέρασμα

Η σωστή αντιμετώπιση του άρρωστου ζώου προϋποθέτει καλή συνεργασία με τον κτηνίατρο, συχνό εργαστηριακό έλεγχο, τήρηση των τροφικών και φαρμακευτικών οδηγιών και συνειδητοποίηση πως πρόκειται για μια χρόνια και δύσκολα αναστρέψιμη νόσο.

Στο μέλλον, ίσως δούμε τέτοια ζώα σε αιμοκάθαρση ή ακόμη και να μεταμοσχεύονται. Ως τότε όμως, η φροντίδα μας τους εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο