Μπορεί να σας πάρει μερικές εβδομάδες μέχρι να αναρρώσετε πλήρως μετά από μια εγχείρηση στον πνεύμονα, αν και μερικοί ασθενείς αναρρώνουν ταχύτερα από άλλους. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

Μετά από την εγχείρησή σας θα σας ενθαρρύνε να αρχίσετε να κινείστε και να περπατάτε το νωρίτερο δυνατόν (συνήθως αυθημερόν, δηλαδή το βράδυ της ίδιας της ημέρας που χειρουργηθήκατε). Αυτό είναι βασικό στοιχείο για την ανάρρωσή σας.

Ακόμη και αν χρειαστεί να παραμένετε κλινήρης, είναι σημαντικό να κινείτε συχνά - πυκνά τα πόδια σας ώστε να υποβοηθείται η κυκλοφορία του αίματος και να προλαμβάνεται η δημιουργία θρόμβων.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και φυσιοθεραπευτικό προσωπικό θα σας βοηθάει να σηκώνεστε από το κρεβάτι καθώς και με τις αναπνευστικές ασκήσεις, ώστε να προληφθούν αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλες πιθανές επιπλοκές όπως π.χ. θρομβο‑εμβολικά επεισόδια.

Με τον όρο αναπνευστικές ασκήσεις εννοούμε όλα τα παρακάτω:

  • και βαθειές αναπνοές τακτικά
  • και "απόχρεμψη", δηλαδή αποβολή των πτυέλων ("φλεγμάτων") με ισχυρό βήχα
  • και χρήση του "Εξασκητή Αναπνοής" ( triflow , φωτογραφία κάτω-δεξιά) με τις εξής οδηγίες:
    • μία "καλή", δυνατή, βαθύτατη Εισπνοή κάθε 15-20 λεπτά, ώστε να σηκώσουμε όλα τα μπαλάκια επάνω (και τα 3, αν είναι δυνατόν).
    • Αφού πρώτα έχουμε επιτύχει τον προηγούμενο στόχο, στην συνέχεια επιδιώκουμε να παρατεί­νου­με την χρονική διάρκεια Εισπνοής όσο περισσό­τερο χρόνο αντέχουμε.
    • Εισπνέουμε δυνατά, δηλαδή "ρουφάμε αέρα"
    • Ποτέ δεν πρέπει να "εκπνέουμε με δύναμη" σε αυτόν. Είναι λάθος να "φυσάμε με δύναμη" σε αυτόν, διότι:
      • θα μπορούσαν τέτοιες "ισχυρές εκπνοές" να προ­κα­λέ­σουν σύμπτυξη κυψελίδων και επακόλου­θη Ατελεκτασία, αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες (όπως συχνά συνυπάρχουν σε φρεσκο-χειρουργημένους ασθενείς).
      • Το ζητούμενο είναι να "ενδυναμωθούν" οι αναπνευστικοί μυς, ώστε να εκτελούν αποδοτικότερα την μόνη Ενεργητική φάση του Φυσιολογικού Αναπνευστικού Κύ­κλου = την εισπνοή (η εκπνοή φυσιολογικά είναι παθητική φάση του Αναπν. Κύκλου).

Θα γίνονται τακτικά ακτινογραφίες μετ-εγχειρητικά, ώστε να είμαι σίγουρος ότι ο πνεύμονάς σας λειτουργεί κανονικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα