Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας φαρυγγίτιδος παρουσιάζονται ως μέρος του κοινού κρυολογήματος. Τα αυτά αίτια που προκαλούν το κρυολόγημα προκαλούν και την φαρυγγίτιδα.

Είναι ελαφρά έως το πολύ μέτρια νόσηση η οποία αυτουποχωρεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις (λοίμωξη από αδενοϊούς ή τον ιό Epstein-Barr) ή οξεία φαρυγγίτις είναι δυνατόν να παρουσιασθεί με βαρύτερη μορφή. Επίσης η φαρυγγίτης που οφείλεται στον ιό του έρπητος είναι βαρύτερη και παρουσιάζεται με ελελκώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η φαρυγγίτις που οφείλεται στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Είναι η πλέον σημαντική βακτηριακή αιτία φαρυγγίτιδος. Η μορφή αυτή της φαρυγγίτιδος είναι επικίνδυνη γιατί είναι πιθανόν να προκαλέσει περιαμυγδαλικό απόστημα αλλά και γιατί επίσης είναι δυνατόν να εμφανισθούν δύο πολύ σοβαρά επακόλουθα όπως ο ρευματικός πυρετός και η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.

Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να είναι ελαφρά όπως του κοινού κρυολογήματος, να υπάρχει πυρετός αλλά και αυχενική λεμφαδενοπάθεια.

Η διάγνωση στηρίζεται σε ειδική καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος αλλά σε ειδική ορολογική εξέταση με ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες