Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας φαρυγγίτιδος παρουσιάζονται ως μέρος του κοινού κρυολογήματος. Τα αυτά αίτια που προκαλούν το κρυολόγημα προκαλούν και την φαρυγγίτιδα.

Είναι ελαφρά έως το πολύ μέτρια νόσηση η οποία αυτουποχωρεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις (λοίμωξη από αδενοϊούς ή τον ιό Epstein-Barr) ή οξεία φαρυγγίτις είναι δυνατόν να παρουσιασθεί με βαρύτερη μορφή. Επίσης η φαρυγγίτης που οφείλεται στον ιό του έρπητος είναι βαρύτερη και παρουσιάζεται με ελελκώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η φαρυγγίτις που οφείλεται στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α. Είναι η πλέον σημαντική βακτηριακή αιτία φαρυγγίτιδος. Η μορφή αυτή της φαρυγγίτιδος είναι επικίνδυνη γιατί είναι πιθανόν να προκαλέσει περιαμυγδαλικό απόστημα αλλά και γιατί επίσης είναι δυνατόν να εμφανισθούν δύο πολύ σοβαρά επακόλουθα όπως ο ρευματικός πυρετός και η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.

Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να είναι ελαφρά όπως του κοινού κρυολογήματος, να υπάρχει πυρετός αλλά και αυχενική λεμφαδενοπάθεια.

Η διάγνωση στηρίζεται σε ειδική καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος αλλά σε ειδική ορολογική εξέταση με ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας