Οποιαδήποτε αλλοίωση στα νύχια μας δεν είναι ονυχομυκητίαση.
Είναι σύνηθες να θεωρείται κάθε αλλαγή στην υφή ή το χρώμα των νυχιών μας ως λοίμωξη από μύκητα.
Ωστόσο, υπάρχουν δεκάδες άλλες ασθένειες που μπορούν να έχουν ως κύρια ή πρώτη εκδήλωση τις αλλοιώσεις στα νύχια μας.
Η ψωρίαση παραδείγματος χάριν εμφανίζει χαρακτηριστικά βοθρία και γραμμώσεις. Παρόμοιες όμως αλλοιώσεις μπορεί να εμφανίσει και η ατοπική δερματίτιδα ή η ατοπία γενικότερα (η τάση για αλλεργίες).
Το χρόνια έκζεμα των χεριών επίσης μπορεί να έχει ως συνέπεια τη δυστροφία των νυχιών.
Εμβαθύνσεις στα νύχια μπορούν επίσης να εμφανιστούν όταν η μήτρα του νυχιού τραυματίζεται, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια μανικιούρ.
Λευκά στίγματα στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία ή έλλειψη βιταμινών ή σιδήρου. Εύθρυπτα και λεπτά νύχια μπορεί να υποδηλώνουν θυρεοειδοπάθεια, και πιο συχνά υποθυρεοειδισμό.
Στη σκληροδερμία τα νύχια, όπως και τα ακροδάκτυλα, γίνονται λεπτά και μυτερά στην άκρη. Διαταραχές οξυγόνωσης ή πνευμονοπάθειες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τα νύχια, μαζί με τα ακροδάκτυλα, να λαμβάνουν ένα κυανό χρώμα.
Επίσης, τα νύχια μπορούν να λάβουν ένα κίτρινο χρώμα μετά από συχνή χρήση βερνικιών που δεν αφαιρούνται σωστά ή δεν έχει τοποθετηθεί από κάτω, βάση.
Τέλος, σημαντικές είναι και οι μελαγχρωματικές βλάβες στο νύχι, που μπορεί να είναι γραμμοειδείς ή σε μορφή κηλίδας, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από απλούς σπίλους μέχρι κακοήθειες όπως το μελάνωμα.
Ένα σημαντικό στοιχείο που θα μας κάνει να αναγνωρίσουμε αν η βλάβη στα νύχια μας οφείλεται σε λοίμωξη (π.χ. από μύκητα) ή σε συστηματική νόσο είναι αν είναι όλα τα νύχια προβεβλημένα ή μόνο ένα ή δύο από αυτά.
Συνήθως όταν πρόκειται για ονυχομυκητίαση, προσβεβλημένα είναι το ένα ή και τα δύο μεγάλα νύχια του ποδιού και όσον αφορά το χέρι, οι αντίχειρες.
Ορισμένες φορές μπορεί να επεκτείνεται και σε ένα ή δύο ακόμη νύχια αλλά σχεδόν ποτέ δε θα καταλαμβάνει όλα τα νύχια.
Όταν όλα τα νύχια ταυτόχρονα πάσχουν, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο να πρόκειται για ονυχομυκητίαση και πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό για να διευρευνήσουμε ποιο νόσημα ή ποια παθολογική κατάσταση είναι δυνατόν να υποκρύπτεται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κατάχρηση οπιοειδών μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο [μελέτη]
Είναι αρκετό το ''ικανοποιητικό'' σεξ στα ζευγάρια;
Ο ΕΕΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της εταιρείας PULSE RC