Τι σας προκαλεί φαγούρα;

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν στις θηλές σας φαγούρα. Γενικά είναι ευαίσθητες. Όταν βγαίνουν προς τα έξω, μπορούν να ερεθιστούν λόγω τριβής, εκζέματος, θηλασμού ή λόγω εγκυμοσύνης. Σπάνια, η φαγούρα στις θηλές μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης. Είναι κάτι που εύκολα αντιμετωπίζεται, εάν όμως έχετε χρησιμοποιήσει καταπραϋντικά προϊόντα και δεν έχετε δει αποτέλεσμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ξηρός καιρός

Ο ψυχρός, ξηρός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό κνησμό σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των μαστών και των θηλών. Περιορίστε τα ντους σε λιγότερο από 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό νερό ξεπλένει τα έλαια και στεγνώνει ακόμα περισσότερο το δέρμα σας. Σκουπίστε απαλά το δέρμα σας με μια πετσέτα και μη το στεγνώσετε τελείως και ενυδατώστε με μια παχιά κρέμα ή αλοιφή.

Έκζεμα

Μπορεί να προκαλέσει κρούστα στις θηλές και στην περιοχή γύρω από αυτές, ειδικά αν είχατε έκζεμα πριν. Χρησιμοποιήστε μια παχιά ενυδατική κρέμα με ceramides, ένα κηρώδες συστατικό που βοηθά στην επούλωση του δέρματος. Μια τοπική κρέμα στεροειδών όπως η υδροκορτιζόνη μπορεί να βοηθήσει στο οίδημα και στον κνησμό. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερες αλοιφές.

Σαπούνι

Το νέο σας σαπούνι, λοσιόν ή ακόμη και το απορρυπαντικό πλυντηρίων θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τον κνησμό στις θηλές σας. Οι χημικές ουσίες σε πολλά προϊόντα καθαρισμού μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα τα οποία ονομάζονται δερματίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί ως φαγούρα ή κόκκινα μπαλώματα στο σώμα σας. Επιλέξτε σαπούνια και καθαριστικά που είναι υποαλλεργικά, χωρίς διαλύματα και χωρίς βαφές, και θα καταλάβετε αν αυτό είναι το πρόβλημα.

Εσώρουχα

Τα στήθη και οι θηλές σας ενδέχεται να αντιδρούν στο ελαστάν ή στη βαφή που χρησιμοποιείται στα σουτιέν ή στο εσώρουχο. Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και κνησμό στα σημεία του δέρματος που αγγίζουν το ύφασμα, όπως οι θηλές σας. Αν πρόσφατα ξεκινήσατε να φοράτε ένα νέο στηθόδεσμο, φορέστε κάποιο παλιότερο για να δείτε αν είναι αυτό το πρόβλημα.

Τριβή

Οι θηλές σας μπορούν να ερεθιστούν όταν τρίβονται στο σουτιέν ενώ ασκείστε ή επειδή αυτό είναι πολύ σφιχτό. Είναι συνήθως πιο επώδυνο από τη φαγούρα, αλλά μερικές γυναίκες λένε ότι η τριβή μπορεί μοιάζει με φαγούρα ή καύσο. Εφαρμόστε βαζελίνη στην περιοχή πριν από τις προπονήσεις για να την προστατεύσετε από ερεθισμούς και βεβαιωθείτε ότι το σουτιέν σας έχει καλή εφαρμογή.

Εγκυμοσύνη

Αύξηση βάρους, πρωινή ναυτία, ορμόνες, και ... μύκητες που προκαλούν κνησμό; Ναι, προσθέστε αυτό στον κατάλογο των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης. Κατηγορήστε τις ορμονικές αλλαγές και το δέρμα που τεντώνει καθώς τα στήθη και οι θηλές σας επεκτείνονται για να προετοιμαστούν για θηλασμό. Βούτυρο κακάο, έλαιο καρύδας ή αλοιφή λανολίνης που τρίβεται στις θηλές μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η φαγούρα.

Θηλασμός

Τα υπολείμματα γάλακτος, οι αγωγοί γάλακτος που έχουν βουλώσει και τα προβλήματα του μωρού σας κατά τη διάρκεια των θηλασμών, μπορούν να προκαλέσουν στις θηλές φαγούρες και πόνο. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την περιοχή καθαρή και στεγνή και να συνεχίσετε φυσιολογικά τον θηλασμό. Η αλοιφή λανολίνης και τζελ σιλικόνης (κρατήστε στο ψυγείο για να είναι δροσερό) μπορεί να σας βοηθήσει.

Καντιντίαση

Εάν θηλάζετε και εάν οι θηλές σας και η γύρω περιοχή δεν σας φαγουρίζει απλώς,  αλλά γυαλίζει ή έχει την υφή νιφάδας, και αισθάνεστε οξύ πόνο ενώ θηλάζετε, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτά είναι σημάδια μυκητιασικής λοίμωξης. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια αντιμυκητιασική κρέμα για να βάλετε στις θηλές και τα στήθη σας, καθώς και ένα ήπιο αντιμυκητισιακό φάρμακο που μπορείτε να πάρετε από το στόμα.

Εμμηνόπαυση

Σε αυτό το στάδιο της ζωής σας μπορεί το δέρμα σας να γίνει πιο λεπτό, ξηρότερο και ευκολότερα ερεθισμένο. Κατηγορήστε για τις ορμόνες σας που ανεβοκατεβαίνουν και τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Το σώμα σας παράγει λιγότερα έλαια, επομένως είναι πιο δύσκολο για το δέρμα σας να διατηρεί την υγρασία του. Καταπολεμήστε την ξηρότητα χρησιμοποιώντας ήπια καθαριστικά, ενυδατώνεστε συχνά και κάνετε λιγότερα ζεστά ντους.

Ακτινοβολία

Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό κνησμό στους μαστούς και τις θηλές, ακόμη και πολύ καιρό μετά το τέλος της. Η ακτινοβολία σκοτώνει τα κύτταρα του δέρματος και προκαλεί ξηρότητα, καύσο και φαγούρα καθώς το δέρμα ξεφλουδίζει. Κάνετε μασάζ στην περιοχή με ένα παγάκι, φορέστε απαλά και μαλακά ρούχα που δεν ταιριάζουν και πίνετε άφθονα υγρά. Τα  αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή αλοιφή.

Η νόσος του Paget

Αυτή η σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού αρχίζει στους αγωγούς του μαστού και εξαπλώνεται στη θηλή και στην κοντινή περιοχή. Μπορεί να μοιάζει πολύ με το έκζεμα. Αλλά αυτό συχνά επηρεάζει μόνο μία θηλή, και μπορεί επίσης να δείτε αίμα ή κίτρινα υγρά. Εάν το εξάνθημα δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες για έκζεμα, ίσως χρειαστεί μια βιοψία δείγματος ιστών για να είστε σίγουροι.

Καλοήθης όγκος

Μερικές φορές, ένας μη καρκινικός όγκος στον αγωγό του μαστού μπορεί να προκαλέσει κνησμό στη θηλή. Μπορεί να αισθανθείτε μια μικρή μάζα ή να παρατηρήσετε διάφανο υγρό ή αίμα από τη θηλή. Για να γίνει διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να μπορεί να προτείνει υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή βιοψία. Η θεραπεία είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα