Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σε παγκόσμιο επίπεδο ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην Ελλάδα η υπέρταση αφορά περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους μύθους που περιβάλλουν τα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Συζητάμε επίσης πότε πρέπει να δούμε έναν γιατρό και πώς να διαχειριστούμε την υπέρταση.

Υπάρχουν συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα. Στα συμπτώματα που οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνονται:

-πονοκέφαλος

-δυσκολία στον ύπνο

-ρινορραγίες

-εφίδρωση

-εξανθήματα στο πρόσωπο

-νευρικότητα

-κηλίδες αίματος στα μάτια

-ζάλη

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση και όποιος τα βιώνει θα πρέπει να μιλήσει σε γιατρό, καθώς μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων καταστάσεων υγείας ή παρενεργειών φαρμάκων.

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στα συμπτώματα για να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση. Για τη διάγνωση ή την παρακολούθηση της υπέρτασης, ένα άτομο πρέπει να μετρά τακτικά την αρτηριακή πίεση.

Οι μετρήσεις της πίεσης του αίματος είναι σε χιλιοστά του υδραργύρου (mm Hg). Ο μεγαλύτερος αριθμός (συστολική) υποδεικνύει την πίεση στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χτυπάει. Ο μικρότερος αριθμός (διαστολικός) υποδεικνύει την πίεση μεταξύ των κτύπων της καρδιάς σε ηρεμία.

Όσο ένα άτομο μετρά σωστά την αρτηριακή πίεση, τα αποτελέσματα είναι εξίσου αξιόπιστα με τη μέτρηση που θα έκανε ένας γιατρός.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα, όποιος βιώνει ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία ή ρινορραγία θα πρέπει να ελέγχει την αρτηριακή του πίεση.

Εάν η αρτηριακή πίεση  υπερβαίνει τα 180/120 mm Hg, πρέπει να καθήσετε αναπαυτικά για 5 λεπτά και να μετρήσετε ξανά την αρτηριακή σας πίεση. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι ακόμα υψηλότερη από 180/120 mm Hg, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή δυσκολία στην όραση, πρέπει να καλέσετε τα επείγοντα καθώς ενδέχεται να πρόκειται για υπερτασική κρίση.

Τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ζάλη. Εάν αυτή η παρενέργεια κρατάει για ώρα ή επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου, θα πρέπει να μιλήσετε με τον οικογενειακό γιατρό σας.

Επιπλοκές

Οι ερευνητές έχουν δείξει μια σαφή σχέση μεταξύ υψηλότερης συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης και αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε μια ανάλυση 61 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υψηλότερη συστολική πίεση 20 mm Hg και μια υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση 10 mm Hg συνδέονταν με τον διπλασιασμό του κινδύνου:

-Εγκεφαλικού

-καρδιακής ασθένειας

-άλλων αγγειακών παθήσεων

Μια άλλη μελέτη που περιελάμβανε 1,25 εκατομμύρια συμμετέχοντες, έδειξε ότι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση συσχετίζεται με:

-αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

-έμφραγμα

-συγκοπή

-εγκεφαλικό

-περιφερική αρτηριακή νόσο

-ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Γενετική

Σύμφωνα με το CDC, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από τη γενετική.

Μια ανασκόπηση αναφέρει ότι η πιθανότητα ενός ατόμου να κληρονομήσει υψηλή αρτηριακή πίεση είναι περίπου 30-50%. Η ανασκόπηση σημειώνει επίσης ότι αν και οι ερευνητές έχουν απομονώσει γονίδια που ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, αυτές οι γονιδιακές παραλλαγές αντιστοιχούσαν μόνο στο 2-3% των γενετικών μεταβολών της αρτηριακής πίεσης.

Παράγοντες του τρόπου ζωής

Οι παρακάτω περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την πίεση του ατόμου:

-Υπερβολική πρόσληψη αλατιού: Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Πνεύμονος και Αίματος (NHLBI) συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερο από 2,4 γραμμάρια (g) νάτριο ημερησίως, δηλαδή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.

-Χαμηλή πρόσληψη καλίου: Το κάλιο βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει το νάτριο. Το AHA συστήνει ένα άτομο να καταναλώνει 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα.

-Βάρος: Σύμφωνα με μια περιεκτική έκθεση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Task Force της ΑΗΑ, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση. Ένα λιγότερο κιλό ισούται με περίπου 1 mm Hg μικρότερη πίεση.

-Άσκηση: Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η αερόβια άσκηση θα μπορούσε να μειώσει την πίεση του αίματος κατά 5-7 mm Hg.

Πρόληψη

Δεδομένου ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων και της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη είναι ένας καλός σύμμαχος.

Το AHA προτείνει:

-διατροφή χαμηλή σε αλάτι

-λιγότερη πρόσληψη αλκοόλ

-τακτική σωματική δραστηριότητα

-διαχείριση του άγχους

-διατήρηση του βάρους σε λογικά επίπεδα

-μείωση ή διακοπή καπνίσματος

Τροφές ωφέλιμες για την καρδιά:

Φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής αλέσεως, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά και ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια, μη τροποποιημένα φυτικά έλαια.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή

Για την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται ή να περιορίζονται:

-κορεσμένα και trans-λιπαρά

-νάτριο

-κόκκινο κρέας

-γλυκά και ζαχαρούχα ποτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]