Ο περισσότερος κόσμος, που δεν έχει επαφή με την ιατρική επιστήμη, δεν γνωρίζει αρκετά για μερικούς από τους ιούς που προσβάλουν συχνά το ανθρώπινο σώμα. Ένας από αυτούς, ο οποίος εντοπίζεται αρκετά συχνά σε νεαρές γυναίκες αλλά και σε άνδρες όλων των ηλικιών, είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή αλλιώς HPV (Human Papilloma Virus).

Τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV);

O ιός HPV είναι μικρός DNA-ιός, που μολύνει το δέρμα και τα επιθήλια, δηλαδή τα κύτταρα που επικαλύπτουν μέρη του σώματος (π.χ της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και της πρωκτογεννητικής περιοχής και των δύο φύλων).

Σε μελέτες από όλο τον κόσμο έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι του HPV. Από αυτούς, περίπου 40 προσβάλλουν συνήθως την  πρωκτογεννητική περιοχή και τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, ορισμένοι μάλιστα θεωρούνται «καρκινογόνοι» (π.χ. 16, 18, 31, 33, 45 κ.ά.), ενώ άλλοι «μη καρκινογόνοι» (π.χ. 6, 11, 42, 44 κ.ά.).

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω επαφής του δέρματος και των επιθηλίων, συνήθως κατά τη σεξουαλική επαφή, με υψηλά ποσοστά μεταδοτικότητας.

Σε αντίθεση με τον ιό του AIDS (HIV), της ηπατίτιδας και άλλους, οι οποίοι μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος, μια HPV μόλυνση μπορεί να επέλθει μετά την επαφή προσβεβλημένου επιθηλίου ή δέρματος με άλλο επιθήλιο ή δέρμα. Από έρευνες, υπολογίζεται ότι 3 στους 4 σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες έχουν μολυνθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους από τον HPV.

Τι προκαλεί o ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων;

Μια HPV μόλυνση συνήθως δεν προχωράει σε πρόκληση κάποιας εκδήλωσης, που να γίνεται εύκολα αντιληπτή. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, στις οποίες προκαλούνται  εκδηλώσεις οι οποίες, ανάλογα με τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει το άτομο, μπορεί να είναι καλοήθεις (κονδυλώματα/ θηλώματα) ή δυνητικά κακοήθεις (κυτταρικές δυσπλασίες, που χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης, καθώς μπορούν να εξελιχθούν ακόμα και σε καρκίνο).

Από την ποικιλία των 150 τύπων HPV που υπάρχουν, περίπου 20 σε αριθμό προκαλούν τα γνωστά κονδυλώματα ή θηλώματα. Αυτά χαρακτηρίζονται ως καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν σχετίζονται με εμφάνιση καρκίνου, γι’ αυτό οι τύποι αυτοί αναφέρονται ως «μη καρκινογόνοι».

Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι τύποι (περίπου 15) που είναι δυνατόν να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος, όπως στον τράχηλο μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο, στον πρωκτό, στο πέος, στον στοματοφάρυγγα και λάρυγγα. Για τον λόγο αυτό οι τύποι αυτοί χαρακτηρίζονται ως «καρκινογόνοι».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο HPV;

Δεδομένου ότι ο HPV μεταδίδεται συνηθέστερα με τη σεξουαλική επαφή, η χρήση του προφυλακτικού δεν παρέχει απόλυτη προστασία, απλώς μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού. Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψη των κονδυλωμάτων/ θηλωμάτων αλλά και για την πρόληψη των HPV–σχετιζόμενων καρκίνων είναι μέσω του HPV-εμβολιασμού.

Η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του εμβολιασμού σε αγόρια και κορίτσια μπορεί να προλάβει την πρόκληση HPV λοιμώξεων αλλά και ασθενειών που έχουν άμεση σχέση με τον HPV. Γίνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 11 έως 26 ετών, ανάλογα με το εκάστοτε εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Η εφαρμογή του HPV εμβολιασμού συμβάλλει καθοριστικά στην ελάττωση ανίχνευσης του ιού στα διάφορα όργανα, στην ελάττωση ανάπτυξης προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, στο αιδοίο, κόλπο και στην περιπρωκτική περιοχή, καθώς και στην ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης κονδυλωμάτων στην εγκυμοσύνη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας για να ενημερωθείτε έγκυρα και έγκαιρα από την επιστημονική ομάδα μας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων–HPV και να δώσετε απάντηση σε όλες σας τις απορίες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο