Το καλοκαίρι, ήδη έφτασε, μια εποχή που είναι ιδιαίτερα παρατεταμένη στη χώρα μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν από το Μάιο και τελειώνουν τον Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως ιδιαίτερα προβλήματα για τους καρδιοπαθείς αφού η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά των ασθενών που από το ιστορικό τους έχουν στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.

Κατ΄ αρχήν πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα καρδιολόγο για τις δραστηριότητες τους, όπως εάν μπορούν να κάνουν θαλάσσιο μπάνιο, εάν μπορούν να εργάζονται στον ήλιο και το σημαντικότερο σε ποια φάρμακα από αυτά που παίρνουν πρέπει να τροποποιήσουν την δόση τους ή και να τα διακόψουν προκειμένου ν' αποφύγουν τις παρενέργειές τους.

Μια μεγάλη ομάδα από τους ασθενείς αυτούς λαμβάνουν συνήθως διουρητικά φάρμακα που πρέπει ενδεχομένως να μειωθούν οι δόσεις τους αφού αποβάλουν μεγάλες ποσότητες υγρών και ηλεκτρολυτών που επίσης αποβάλλονται παράλληλα με τον ιδρώτα του καλοκαιριού, έτσι λοιπόν χρειάζεται αναπροσαρμογή των δόσεων ή και διακοπή τους σύμφωνα πάντα με τη γνώμη του γιατρού τους.

Άλλη ομάδα είναι τα νιτρώδη που είναι φάρμακα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση η οποία συνήθως είναι χαμηλή το καλοκαίρι, έτσι λοιπόν οι ψηλές δόσεις να μειώνουν την πίεση πολύ περισσότερο από ότι το χειμώνα, χρειάζεται μείωση και σ΄ αυτή την κατηγορία των φαρμάκων.

Γενικά όμως κάθε φάρμακο που έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες όπως οι αναστολείς ΜΕΑ, οι αποκλειστές ασβεστίου, οι β-αποκλειστές και τα κεντρικώς δρώντα ενδεχομένως να χρειάζεται να τροποποιήσουν την δόση τους πάντα με σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου τους.

Τέλος η αμιοδαρόνη (Angoron) ένα αντιαρρυθμικό φάρμακο προκαλεί φωτοευαισθησία και χρειάζεται προσοχή στον ήλιο αφού η μικρή έκθεση δημιουργεί μεγάλη ερυθρότητα στο δέρμα.

Μπορούν λοιπόν το ίδιο με όλους τους άλλους και οι καρδιοπαθείς μας ν' απολαύσουν την εποχή αυτή που έχει ιδιαίτερες ομορφιές στη χώρα μας με μικρές όμως προφυλάξεις που θα τον απαλλάξουν από δυσάρεστες συνέπειες λόγω της φαρμακευτικής αγωγής ή από την ίδια την πάθησή τους.

Πηγές:
Γράφει ο ΔΗΜ. Γ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ, Αναπληρωτής Δ/ντης Β' Καρδιολογικού τμήματος Ευαγγελισμού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]
Πώς σχετίζεται το ασβέστιο στο πρωινό ή στο δείπνο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου [μελέτη]
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως