Το έμφραγμα είναι από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, καθώς τα συμπτώματά του είναι σφοδρά, και οι συνέπειές του δυσάρεστες. Υπάρχουν, όμως, και εμφράγματα τα οποία δεν παρουσιάζουν κανένα (φανερό) σύμπτωμα. Ονομάζονται σιωπηλά, είναι πιο συνηθισμένα σε γυναίκες και διαβητικούς, και αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε.

Κόπωση

Ίσως το πιο συνηθισμένο σημάδι ενός σιωπηλού εμφράγματος. Η ροή του αίματος στην καρδιά ελαττώνεται, και αυτό δημιουργεί το αίσθημα κόπωσης. Μιλήστε στον γιατρό σας για να κανονίσετε ένα καρδιογράφημα.

Δυσφορία στο λαιμό ή στο σαγόνι

Αν αισθάνεστε ανεξήγητη δυσφορία στον λαιμό, τον αυχένα, το σαγόνι ή σε ένα μόνο δόντι, μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος.

Αναστάτωση στο στομάχι

Μερικές φορές, ένα σιωπηλό έμφραγμα μπορεί να προηγηθεί συμπτωμάτων όπως ναυτία, εμετός ή γενικότερη δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα. Αν το αισθανθείτε, σε συνδυασμό με την δυσφορία στον λαιμό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Καούρα

Η καούρα μετά από ένα βαρύ γεύμα είναι φυσιολογική. Αν, όμως, εμφανιστεί χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, τότε μπορεί να είναι σημάδι εμφράγματος. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά με αυτή την μορφή και να σας πιάσει απροετοίμαστους.

Προβλήματα στην αναπνοή

Αν απλές δραστηριότητες, όπως το να ανεβαίνετε σκάλες, σας κόβουν την ανάσα, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση, καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ένα άλλο σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι το να σας κόβεται η ανάσα όταν ξυπνάτε το πρωί.

Πόνοι στην μέση, τα χέρια ή το στήθος

Αν αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα χωρίς κάποιον λόγο (για παράδειγμα, πόνοι στα χέρια μετά από έντονη γυμναστική), τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο